c S

Nadaljujejo se usklajevanja o koalicijskem sodelovanju z Jankovićem

06.01.2012 07:43 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Potem ko je predsednik republike Danilo Türk v četrtek za mandatarja predlagal predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, Janković pa je napovedal, da bi bila lahko koalicijska pogodba usklajena že danes, se pogovori o koalicijskem sodelovanju nadaljujejo. Besedo bodo sedaj imeli organi strank, ki bi lahko sodelovale z Jankovićem.

Predstavniki pogajalskih skupin za usklajevanje z Jankovićem so po četrtkovem sestanku v državnem zboru pojasnili, da so pregledali besedilo pogodbe, sedaj pa čakajo na čistopis, v katerem bo pisalo, katere zadeve še vedno niso usklajene. Te stvari bodo nato usklajevali konec tedna. Usklajevanj s Pozitivno Slovenijo se sicer udeležujejo v Listi Virant, SD in DeSUS.

Vodja pogajalske skupine Liste Virant Janez Šušteršič je ob tem poudaril, da bodo morali z usklajevanji zaključiti še pred začetkom prihodnjega tedna, saj bodo takrat na vrsti organi strank, ki bodo odločali o koalicijskem sodelovanju.

V strankah o koalicijskih povezavah sicer odločajo različni organi, pogovori pa bodo predvidoma potekali že od danes. Po statutu SD o koalicijskem sodelovanju stranke odloča konferenca, ki je najvišji organ stranke med kongresoma. Pri Listi Virant je ta organ svet stranke. Tudi v DeSUS o vstopu v koalicijo odloča svet stranke.

Usklajevanja pa še vedno potekajo tudi glede osnutka koalicijske pogodbe, ki ga je predsednik SDS Janez Janša posredoval NSi, Listi Virant, SLS in DeSUS. Poslanec NSi Matej Tonin je poudaril, da je to zgolj "plan B," če Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vlade. Meni, da je vse mogoče in dodal, da tudi nihče ni verjel, da bo Gregor Virant postal predsednik državnega zbora, pa je. Z Janšo so v fazi usklajevanj, ki potekajo vsakodnevno, je razložil. Dodal je, da DeSUS pri usklajevanjih ne sodeluje.