c S

Tuja veleposlaništva v Sloveniji: Pred volitvami stiki s politiki, takoj po volitvah ne

06.01.2012 07:36 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Na veleposlaništvu Velike Britanije in Francije so na vprašanje STA danes pojasnili, da je spremljanje notranjepolitičnega dogajanja v državah gostiteljicah običajen del diplomatske službe. Tudi sami so bili pred volitvami, ne pa tudi po njih, v stikih s predstavniki slovenskih strank. A odločanje o tem, kdo jim bo vladal, je v rokah Slovencev.

Kot so zapisali na britanskem veleposlaništvu, je spremljanje notranjepolitičnih dogodkov normalen del diplomatskega dela, saj imajo ti širše posledice za zunanjo politiko države, zadeve EU ipd. V skladu s tem so srečanja s predstavniki strank v državi gostiteljici običajna praksa in v času pred volitvami so bili tudi sami v stikih z voditelji štirih strank, ki so se kasneje najbolje odrezale na volitvah.

A kot so nadaljevali, "je na slovenskih volivcih, da odločijo, koga želijo izvoliti v parlament", nato pa "na slovenskem političnem procesu, da določi, kdo bo v luči rezultata volitev vladal državi". Zapisali so še, da se veselijo ohranjanja tesnih donosov s Slovenijo, ne glede na morebitno obliko koalicijske vlade.

Tudi veleposlanica Francije v Sloveniji Nicole Michelangeli je bila v času pred volitvami v stikih s predstavniki slovenskih političnih strank. A po volitvah teh stikov ni bilo več, saj je to po oceni veleposlanice "posebno obdobje, v katerem moramo slovenskim politikom pustiti, da se pogajajo, in to brez vmešavanja".

Na francoskem veleposlaništvu so podobno kot na britanskem tudi poudarili, da so srečanja diplomatov s politiki države gostiteljice povsem običajna, saj "je njihova služba, da so obveščeni in da obveščajo". A politične situacije v državi gostiteljici nikoli javno ne komentirajo, saj bi to bilo razumljeno kot vmešavanje v politične zadeve te države. "Svoje komentarje ohranimo za naše oblasti," je pojasnila veleposlanica.

Podobna vprašanja je STA - potem ko je prišlo na dan, da je veleposlanik ZDA Joseph Mussomeli predsednike parlamentarnih strank povabil k sebi na pogovore o sestavljanju vladne koalicije ter je ob nedavnem obisku Boruta Pahorja v bolnišnici za POP TV ocenil, "da bi bilo lepo, če bi se lahko oblikovala koalicija, ki bi predstavljala večino, če ne vseh Slovencev" - danes poslal tudi veleposlaništvom Nemčije, Avstrije, Rusije in Kitajske, a odgovora še nismo prejeli.