c S

Delodajalci in sindikati podali ocene gospodarskega in socialnega stanja

05.01.2012 16:10 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Delodajalci in sindikati so si na današnjem srečanju, ki predstavlja nadaljevanje pogovorov o izhodiščih za nov socialni sporazum, izmenjali poglede na gospodarsko in socialno stanje Slovenije. Sestanek je potekal brez večjih zapletov, je za STA povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Kot je pojasnil, pri oceni položaja Slovenije med delodajalsko in delojemalsko stranjo ni pričakovati večjih konfliktov. Prepričan je, da bodo pri tem poglavju do skupne ocene prišli relativno hitro.

Podrobneje pogleda sindikatov na gospodarsko in socialno stanje v državi Semolič ni želel predstaviti. Dokler bodo namreč delali na dokumentu in platforma ne bo dokončno vzpostavljena, konkretnih informacij ne nameravajo razkrivati javnosti.

Da so se na delodajalski strani dogovorili, da o pogovorih na srečanjih ne bodo podrobno razpravljali v medijih, saj naj bi na ta način lahko škodili usklajevanjem okoli socialnega sporazuma, je za STA v sredo dejal tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

Semolič je sicer danes napovedal, da bodo pohiteli z delom na prioritetnih temah. Skladno s tem bodo na naslednjem srečanju obravnavali "problematiko oživljanja gospodarstva, gospodarske rasti, investicijskega ciklusa".

Izrazil je tudi upanje, da se bo delodajalcem in sindikatom takoj, ko bo konstituirana, pridružila tudi nova vlada. "Vse je namenjeno temu, da bi socialni sporazum pomenil sporazum treh partnerjev - sindikatov, delodajalcev in vlade. V tem je smisel socialnega sporazuma. Gre za neko pogodbo, kjer se vsi trije partnerji dogovorimo o nekih razvojnih ciljih, za katere se bomo zavzele vse tri strani," je poudaril.

Ob tem je prvi mož ZSSS izpostavil še, da se bodo delodajalci in sindikati na pogovorih o izhodiščih za nov socialni sporazum odslej dobivali dvakrat tedensko - ob torkih in petkih.