c S

Madžarska za inovativno obliko pomoči IMF

05.01.2012 16:10 Budimpešta, 05. januarja (STA) - Madžarska vlada se zaveda resnosti gospodarske situacije in si želi čim prej doseči dogovor z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) o finančni pomoči, je danes dejal glavni pogajalec Madžarske z IMF in EU Tamas Fellegi. Madžarska si sicer želi posojilo v okviru t.i. stand-by aranžmaja, ki pa bi se aktiviralo le po potrebi.

Madžarska je sprva nakazovala, da si od IMF želi finančno pomoč iz preventivnih razlogov v obliki kreditne linije. Gre za previdnostni dogovor, ki je namenjen pomiritvi trgov in ni nujno izkoriščen. Danes pa je Fellegi omenil stand-by posojilo, ki ga države lahko dobijo v zameno za spremembe v gospodarski in finančni politiki, ki jih diktira in njihovo izvajanje skrbno nadzira sklad.

Madžarska si očitno želi nekakšno srednjo pot, saj bi si rada zagotovila stand-by posojilo, ki pa bi imelo preventivno klavzulo in ne bi bilo aktivirano nemudoma, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI pojasnil Fellegi.

Fellegi je pojasnil, da ima mandat za pogajanje o stand-by posojilu, a da je madžarska vlada mnenja, da država trenutno potrebuje dogovor v obliki varnostne mreže.

Jedro problema ostaja visok javni dolg, je dejal Fellegi. "V zadnjih 18 mesecih smo uspeli občutno znižati javni dolg, a tudi menjalni tečaj forinta še naprej predstavlja resno težavo," je izpostavil.

Forint je danes dosegel novo najnižjo vrednost v primerjavi z evrom. Za en evro je bilo potrebno zjutraj odšteti 324,27 forinta, kasneje pa se je valuta ustalila pri okoli 322 forintov za evro. Vlagatelji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v kalkulacije že vključujejo predvidevanja, da bodo pogajanja z IMF propadla.

Pesimizem vlagateljev je razviden tudi iz gibanja donosa do dospelosti 10-letnih madžarskih obveznic na sekundarnem trgu. Te so danes poskočile na 11,30 odstotka, potem ko so bile v sredo pri 10,80 odstotka.

Fellegi je danes dejal, da se je madžarska vlada pripravljena pogovarjati o kateri koli temi. Medtem ko je pripravljena sprejeti tudi kritiko, pa ne bo spremenila svojih prvotnih načrtov, niti ne bo sprejela kakršnih koli pogojev, je dodal.

Glavni madžarski pogajalec se bo s predstavniki IMF sestal 11. januarja v Washingtonu na predhodnih pogovorih. Z njim bo tudi namestnik guvernerja madžarske centralne banke Ferenc Karvalits.

Danes je sicer Madžarski spodletela še ena izdaja zakladnih menic. Zbrala je namreč le za 35 milijard forintov (109 milijonov evrov) svežih sredstev, kar je 10 milijard forintov manj od prvih načrtov. Zahtevana donosnost je dosegla 9,96 odstotka, kar je precej več od 7,91 odstotka ob zadnji podobni izdaji 22. decembra, še poroča AFP.

Madžarska se je v nemilosti pri vlagateljih znašla zaradi spornega zakona, s katerim želi po mnenju analitikov zmanjšati neodvisnost centralne banke. Dve od treh največjih bonitetnih hiš sta bonitetno oceno države že znižali na raven ničvrednosti.