c S

Türk pričakuje odziv MZZ glede Mussomelija

05.01.2012 16:09 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Predsednik republike Danilo Türk je danes izjave ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija glede oblikovanja vladne koalicije ocenil kot neprimerne. Po njegovih besedah namreč posegajo v občutljivo tematiko političnega nastajanja vlade. Predsednik je tudi izrazil pričakovanje, da bo v zvezi s tem zunanje ministrstvo naredilo ustrezne korake.

Po poročanju medijev naj bi se ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli ponujal za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije v Sloveniji in je predsednike parlamentarnih strank povabil k sebi na veleposlaništvo na pogovore o tej temi.

Sam Mussomeli je minuli teden ob obisku premiera Boruta Pahorja, ki opravlja tekoče posle, v bolnišnici za POP TV dejal, da ga skrbi razdeljenost slovenskega naroda in "da bi bilo lepo, če bi se lahko oblikovala koalicija, ki bi predstavljala večino, če ne vseh Slovencev". Kot je še ocenil, bi Slovenija potrebovala predvsem nekoga, ki bi služil državi in bi premostil razlike med desnico in levico.

Kot je danes na novinarski konferenci, na kateri je za mandatarja za sestavo nove vlade predlagal predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, izpostavil Türk, zaradi izjav Mussomelija od MZZ pričakuje korake, "kakršni so običajni ob tovrstnih prilikah".

Sicer pa je predsednik republike še poudaril, da je "v Republiki Sloveniji na oblasti ljudstvo, ki deluje direktno ali po izvoljenih predstavnikih, in ti so tisti, ki sestavljajo vlado". "Vlade ne sestavljajo tuji veleposlaniki in nobeni drugi tuji predstavniki. Vlado sestavljamo mi, ljudje v Republiki Sloveniji in naše politične stranke," je dodal.

Poudaril je še, da "moramo v vseh naših ravnanjih paziti na dostojanstvo države". "Vsi, ki zastopamo to državo, moramo biti v vseh mednarodnih kontaktih dostojanstveni in poskrbeti tudi za dostojanstvo naše države. Kadar se pogovarjamo o občutljivih stvareh, mora biti jasno, do kod seže nasvet, ki ni bil niti zaprošen."

Predsednik je še dejal, da se je lani ob robu mednarodnih konferenc - junija v Varšavi in septembra v New Yorku - dvakrat na kratko pogovarjal s predsednikom ZDA Barackom Obamo. Pri tem je Türk po lastnih besedah dobil zelo močan vtis, da so odnosi med Slovenijo in ZDA ne samo odlični, temveč da so osnovani na načelu vzajemnega spoštovanja.

"Mi spoštujemo ZDA in predsednik ZDA izraža spoštovanje do Republike Slovenije. Verjamem, da je to tisto temeljno načelo, iz katerega moramo izhajati vsi in to v vseh mednarodnih odnosih," je še dejal predsednik republike.