c S

Egiptovsko tožilstvo za Mubaraka zahteva smrtno kazen

05.01.2012 16:09 Kairo, 05. januarja (STA) - Tožilstvo je danes na sojenju zahtevalo smrtno kazen za nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka zaradi odgovornosti pri uboju na stotine protirežimskih protestnikov v času februarske ljudske vstaje. Kot je poudarilo, je Mubarak odredil streljanje na protestnike, zakon pa za naklepni umor predvideva smrtno kazen.

Kot je ob zaključku tridnevne predstavitve obtožnice poudaril glavni tožilec Mustafa Sulejman, je bil Mubarak kot predsednik države odgovoren za zaščito ljudi. Tako pri tem ne gre zgolj za vprašanje, ali je odredil streljanje varnostnih sil na protestnike, temveč tudi, zakaj ni posredoval za ustavitev nasilja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kako da predsednik republike ne bi vedel za demonstracije, ki so 25. januarja izbruhnile na dvanajstih krajih v več provincah," se je vprašal Sulejman, ki je ob tem zavrnil trditve, da Mubarak ni bil seznanjen z resnostjo razmer. Prav tako je tožilec izpostavil, da si tedanji notranji minister Habib al Adli, ki mu tudi sodijo, ne bi upal ukazati streljanja na demonstrante, ne da bi mu to odredil Mubarak, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob bivšem predsedniku in nekdanjemu notranjemu ministru sodijo še Mubarakovima sinovoma Alaju in Gamalu ter še šestim visokim policijskim častnikom. Obtoženi so korupcije in odgovornosti za nasilno zatrtje množičnih protirežimskih protestov med 18-dnevno vstajo v Kairu konec januarja in v začetku februarja lani, ki so terjali okoli 850 življenj.

Ob Mubaraku je tožilstvo danes smrtno kazen zahtevalo še za nekdanjega notranjega ministra in šest visokih policijskih častnikov.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden, 9. in 10. januarja.