c S

Mussomeli presenečen nad poročanjem medijev

05.01.2012 16:07 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Veleposlanik ZDA Joseph Mussomeli je na srečanju z novinarji danes izrazil presenečenje, da so slovenski mediji pograbili idejo, da naj bi posredoval pri oblikovanju vladne koalicije in favoriziral enega od kandidatov. Kot je dejal, je bil narobe razumljen, če bi se res tako vmešaval v notranjo politiko, pa bi ga lahko upravičeno odpoklicali.

Po poročanju medijev naj bi se ameriški veleposlanik v Sloveniji ponujal za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije v Sloveniji in je predsednike parlamentarnih strank povabil k sebi na veleposlaništvo na pogovore o tej temi.

Mussomeli je minuli teden ob obisku premiera Boruta Pahorja, ki opravlja tekoče posle, v bolnišnici za POP TV dejal, da ga skrbi razdeljenost slovenskega naroda in "da bi bilo lepo, če bi se lahko oblikovala koalicija, ki bi predstavljala večino, če ne vseh Slovencev". Kot je še ocenil, bi Slovenija potrebovala predvsem nekoga, ki bi služil državi in bi premostil razlike med desnico in levico.

Predsednik republike Danilo Türk je izjave Mussomelija danes ocenil kot neprimerne. Po njegovih besedah namreč posegajo v občutljivo tematiko političnega nastajanja vlade. Predsednik je tudi izrazil pričakovanje, da bo v zvezi s tem zunanje ministrstvo naredilo ustrezne korake.