c S

Vlada o gospodarskih temah

05.01.2012 14:03 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Vlada se je na današnji seji seznanila s predhodno oceno realizacije državnega proračuna za lani - primanjkljaj je znašal 1,535 milijarde evrov, kar predstavlja 4,3 odstotka ocenjenega bruto domačega proizvoda (BDP) za lani. To je manj od pričakovanega, saj naj bi dosegel 1,688 milijarde evrov oz. 4,7 odstotka BDP.

Celotni proračunski prihodki države so lani znašali 7,831 milijarde evrov oz. 22 odstotkov ocenjenega BDP. To je za 133 milijonov evrov manj, kot je bilo predvideno z rebalansom proračuna za 2011. Proračunski odhodki so medtem znašali 9,364 milijarde evrov oz. 26,3 odstotka ocenjenega BDP, kar je za 288 milijonov evrov manj od predvidenih v rebalansu, so po seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje.

Vlada je sprejela predlog stališča k predlogu sprememb direktive o uskladitvi zahtev v zvezi s preglednostjo informacij o izdajateljih, katerih vrednostni papirji so sprejeti v trgovanje na reguliranem trgu; Slovenija predlog podpira in si bo prizadevala, da bo končno besedilo direktive zagotovilo visoko stopnjo varstva vlagateljev, razbremenilo izdajatelje, da bodo organizirani trgi bolj privlačni za male in srednje velike izdajatelje ter povečalo učinkovitost obstoječe ureditve v zvezi z razkritjem lastništva.

Sprejela je predlog stališča k predlogu direktive o skupnem sistemu davka na finančne transakcije; Slovenija podpira uvedbo davka na finančne transakcije na globalni ravni. V kolikor uvedba davka na globalni ravni ne bo dosežena, lahko Slovenija podpre uvedbo davka tudi na ravni EU. Slovenija pa ne podpira uvedbe tega davka zgolj na območju evra, saj je potrebno zagotoviti konkurenčnost finančnega sektorja in preprečiti možnosti relokacije finančnega sektorja v države članice, ki nimajo evra.

Vlada je sprejela predlog stališča k predlogu uredbe o varnosti dejavnosti iskanja, raziskovanja in izkoriščanja nafte in zemeljskega plina na morju - Slovenija načeloma podpira predlog uredbe, saj prinaša dolgoročne koristi z zagotavljanjem večje varnosti pri izvajanju vseh dejavnostih, povezanih z raziskovanjem, izkoriščanjem ali predelavo nafte in zemeljskega plina na morju na območju EU tudi v - za Slovenijo zelo pomembnem - Severnem Jadranu.

Sprejela je tudi stališča do več predlogov direktiv o uskladitvi zakonodaje držav članic, in sicer v zvezi z dostopnostjo na trgu električne opreme, konstruirane za uporabo znotraj določenih napetostnih mej, v zvezi z elektromagnetno združljivostjo, v zvezi z omogočanjem dostopnosti dvigal in varnostnih sestavnih delov za dvigala na trgu, v zvezi z opremo in zaščitnimi sistemi, namenjenimi za uporabo v potencialno eksplozivnih atmosferah in v zvezi z omogočanjem dostopnosti enostavnih tlačnih posod na trgu - Slovenija omenjene uskladitve podpira.

Vlada je podprla predlog sklepa Sveta EU o stališču v Skupnem odboru EGP glede spremembe na področju prometa k sporazumu EGP. Za zagotovitev pravne varnosti in homogenosti notranjega trga mora namreč Skupni odbor EGP vso ustrezno zakonodajo EU v najkrajšem možnem času po njenem sprejetju vključiti v Sporazum EGP.

Sprejela je tudi spremenjeno uredbo o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnika Ljubljanskega polja, ki se nanaša na odpravo vsebinskih neskladnosti s predpisi, in uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida, s katero se rok uveljavitve obveznosti plačila okoljske dajatve za motorni bencin z 10. januarja podaljša na 10. julij.

Vlada je s 30. oktobrom lani razrešila ministra za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posle, Roka Žarnića z mesta predsednika nadzornega sveta Eko sklada. Sprejela je tudi dopolnitev akta o ustanovitvi Eko sklada, in sicer tako, da v primeru predčasne razrešitve predsednika nadzornega sveta vlada na predlog ministra, pristojnega za okolje in prostor, imenuje nadomestnega predsednika nadzornega sveta do izteka obdobja, za katerega je bil imenovan nadzorni svet.

Vlada se je seznanila še s pisno informacijo ministrstva za finance o stanju v slovenskem bančnem sistemu za december lani.

Vlada je tudi pooblastila Žarnića za sklenitev koncesijske pogodbe za izvajanje obvezne državne gospodarske javne službe izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva okolja in učinkovite rabe energije, varstva človekovega zdravja in varstva pred požarom na dimnikarskem območju Metlika s prevzemnikom koncesije O.R. inženiring iz Radovljice ter za sklenitev sporazuma o razvezi obstoječe koncesijske pogodbe, sklenjene z Dimnikarstvom Primc iz Ljubljane.