c S

Specializirano državno tožilstvo zavrglo ovadbe zoper policiste zaradi sprejemanja katarskih daril

05.01.2012 12:59 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Višja državna tožilka Dragica Kotnik je zavrgla kazenske ovadbe zoper devet uslužbencev Centra za varovanje in zaščito, osumljenih jemanja podkupnine zaradi sprejemanja katarskih daril. Posamezne osumljence je med postopkom policija premestila na druga delovna mesta, a jih po zavrženi ovadbi ne bodo razporedili nazaj, poroča današnji Večer.

Mediji so namreč leta 2010 poročali, da je ob obisku katarskega emirja Hamada bin Kalifa Al Tanija v Sloveniji katarsko delegacijo spremljala slovenska policija, ob odhodu pa da so Katarci za dobro opravljeno delo vodji policijske kolone izročili darila. Informacijo je potrdil tudi generalni direktor policije Janko Goršek, še navaja časnik.

Darila pa so policisti nadrejenim prijavili šele nekaj dni kasneje, zato so bili po poročanju Večera zoper njih sproženi ustrezni postopki, med drugim premestitve na druga delovna mesta. Dokler pa so bili ti še na svojih delovnih mestih, so jih po pripovedovanju enega izmed osumljencev pogosto šikanirali nadrejeni v centru.

Policisti so bili osumljeni kaznivega dejanja jemanja podkupnine, šlo pa je za darila, vredna več kot 62,59 evra. Toliko so namreč lahko vredna darila, ki jih prejmejo uslužbenci policije.

Po ugotovitvah Kotnikove pa nobeden od osumljenih ni storil omenjenega kaznivega dejanja, saj da je za jemanje podkupnine potreben direkten naklep, poleg tega pa so bili osumljeni v službi, kjer so že po uradni dolžnosti opravljali varovanje, torej jih za to, da bi koga varovali, ni mogel nihče podkupiti. Denar, ki so ga prejeli, in ura pa so bili protokolarna darila in ne podkupnina.

Šest osumljencev je bilo v tistem času premeščenih na druga delovna mesta. Tiskovni predstavnik za področje kriminalitete na generalni policijski upravi Drago Menegalija pa je za Večer zatrdil, da po zavrženih ovadbah policisti ne bodo premeščeni na nekdanja delovna mesta. Tedaj so bili namreč premeščeni zaradi potreb policije na drugih delovnih mestih in so jih prerazporedili glede na njihovo stopnjo izobrazbe.

Pojasnil je tudi, da so policisti z omenjenimi dejanji kršili pogodbene obveznosti, zato je delodajalec zoper posamezne policiste ukrepal v skladu z določili zakona o delovnih razmerjih. Tako gre za dva ločena postopka, predkazenski ali kazenski postopek pa na ta ukrep nima vpliva.

Po informacijah Večera naj bi štirje od šestih premeščenih policistov vložili tožbe na delovno in socialno sodišče zaradi odmnevno sporne premestitve na slabše delovno mesto. Kot je povedal eden od njih, so bili pripravljeni tudi na dogovor z ministrstvom, a notranje ministrstvo vztraja, da so bili premeščeni zaradi potrebe dela na drugem delovnem mestu.