c S

Na Hrvaškem začeli boj proti glasbenim piratom na spletu

05.01.2012 12:56 Zagreb, 05. januarja (STA) - Na zahtevo Instituta hrvaške glasbe (IHG) je hrvaški Google iz svojega iskalnika umaknil 294 spletnih strani, na katerih je bilo objavljenih 1700 neposrednih povezav za nelegalni prevzem novih albumov hrvaških glasbenikov, je za STA potrdil Tibor Šehtl z oddelka za legalnost digitalne glasbe pri IHG. Boj proti glasbenim piratom bodo nadaljevali.

Zaposleni na IHG so decembra lani preverjali najbolj obiskane svetovne in hrvaške spletne strani za nelegalno izmenjavo vsebin ter od njihovih lastnikov zahtevali brisanje piratskih povezav na približno 20 novejših albumov hrvaške glasbene produkcije.

Na seznamu so novi albumi različnih uveljavljenih izvajalcev, kot so Nina Badrić, Massimo, Zoran Predin in Matija Dedić, TBF, Oliver in Hauser, Goran Bare in Majke, The Bambi Molesters, Connect, Dječaci, Hladno pivo in Klapa Kampanel, pa tudi novejših imen na hrvaški sceni, med katerimi so Radio Luksemburg, B.B. Kong ali Viktorija Novosel.

"Zelo je težko ali skoraj nemogoče ugotoviti, iz katere države so lastniki omenjenih spletnih strani, ker vsi uporabljajo domene .com in .net. Nobena izmed izbrisanih spletnih strani ni imela .si niti .hr, kar ne pomeni, da lastniki morda ne živijo na območju Slovenije ali Hrvaške," je povedal Šehtl.

Dodal je, da večina spletnih strani, na kateri je bila piratska glasba s Hrvaške, ne uporablja hrvaškega jezika, temveč praviloma angleški jezik. "To počnejo verjetno zaradi tega, da bi privabili tudi ljudi iz držav zunaj prostora bivše Jugoslavije," je še ocenil Šehtl.

Decembra so umaknili več kot 1700 neposrednih povezav na plošče omenjenih glasbenikov, ki so se pojavile na 294 spletnih straneh. Teh sedaj ne bo več mogoče najti na iskalniku Google. V sodelovanju z Googleom bo IHG še naprej iskal in umikal sporne povezave na spletnih straneh. Večje hrvaške založniške hiše obveščajo IHG o novih izdajah svojih izvajalcev ter prosijo za zaščito, je še dejal Šehtl.

V IHG ocenjujejo, da je število izbrisanih povezav tudi za relativno majhno število albumov dokaz velikanske škode, ki jo hrvaška glasbena industrija trpi zaradi glasbenega piratstva ne spletu.

Spomnili so, da so vsi albumi dostopni tudi v spletnih trgovinah ter da legalni prevzem albuma v MP3 obliki povprečno stane 50 kun (6,60 evra), medtem ko niti ena izmed zgoščenk hrvaških izvajalcev v CD trgovinah ni dražja od 99 kun (13,20 evra).