c S

Usklajevanja potekajo na obeh straneh političnega prostora

05.01.2012 07:38 Ljubljana, 04. januarja (STA) - Koalicijski pogovori predstavnikov strank so danes potekali v različnih sestavah. Zjutraj so se sestali Lista Virant, SLS in NSi, popoldne pa se je z njimi dobila še SDS. Zvečer so potekala usklajevanja Pozitivne Slovenije, SD in Liste Virant. Medtem predsednik države Danilo Türk poziva politike, naj preidejo od besed k dogovorom.

Na jutranjem posvetu so si predstavniki Liste Virant, SLS in NSi izmenjali poglede na glavne točke koalicijske pogodbe, ki jim jo je posredoval predsednik SDS Janez Janša. Janše in predsednika DeSUS Karla Erjavca na sestanek ni bilo.

Kot je bilo razumeti, naj bi bil razlog neudeležbe Janše na sestanku navzočnost novinarjev, medtem ko Erjavec za pojasnila čez dan ni bil dosegljiv. Je pa izvršni odbor stranke DeSUS v torek sklenil, da bo stranka pogajanja z mandatarjem začela šele, ko bo ta imenovan.

Janša je sicer konec decembra dal pobudo za oblikovanje "koalicije razuma". Kot pa je pojasnil, bi ta prišla v poštev kot rezervni načrt v primeru, da predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vladne koalicije.

Kot je po sestanku povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, so se "v mnogih stvareh" strinjali, zato ugotavlja, da možnosti oz. izhodišča za prihodnje sodelovanje so. Sicer pa še vedno menijo, da so pomembni rezultati volitev in da je prav, da prvo priložnost za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec volitev Janković.

Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je po srečanju dejal, da je za zdaj odprtih še preveč spremenljivk, da bi lahko odgovoril na vprašanje, ali so v SLS bliže odločitvi, da gredo v Janševo koalicijo ali v opozicijo. Odvisno je tudi od tega, komu bo predsednik države Danilo Türk podelil mandatarstvo, pri čemer Žerjav verjame, da ga bo Jankoviću. Šele če njemu ne bi uspelo sestaviti vlade, pride na vrsto drugi korak in takrat se bodo pripravljeni pogovarjati tudi o kakšnih drugih rešitvah.

Pobudnica srečanja je bila Lista Virant, ki pa se o koaliciji pogaja tudi z Jankovićem. Po besedah podpredsednika stranke Janeza Šušteršiča zgodaj popoldne še ni bilo mogoče reči, vsebina katere koalicijske pogodbe bi bila zanje bolj sprejemljiva.

Koalicijski pogovori med predstavniki političnih strank so se tako nadaljevali tudi v drugačnih sestavah. Na delovnem sestanku v DZ so se ob 18. uri sestali predstavniki Pozitivne Slovenije, Liste Virant in SD, da bi medsebojno uskladili stališča o koalicijski pogodbi, katere osnutek je pripravil predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Jani Soršak iz Liste Virant je novinarjem pred posvetom pojasnil, da gre "za fazo usklajevanja", zaradi česar danes še ni pričakoval dokončnih odločitev.

Novakova pa je za STA potrdila, da so se Janša, predsednik Liste Virant Gregor Virant, Žerjav in ona na pogovorih sestali danes popoldne. Po njenih besedah so se dogovorili, da se bodo pogovarjali naprej, drugih podrobnosti sestanka pa ni želela izdati, ker so interne narave.

Medtem pa je predsednik republike Danilo Türk danes v izjavi za javnost pozval "vse dejavnike na slovenskem političnem prizorišču", da ravnajo odgovorno in na podlagi izida volitev omogočijo čimprejšnje oblikovanje vlade. Kot je zapisal, smo državljanke in državljani od predčasnih volitev pričakovali predvsem razbistritev politične situacije in odpravo blokad, ki so ohromile državo.

Govorjenje o vladi narodne enotnosti ali tehnični vladi, ki smo mu bili priča v preteklem tednu, ni pomagalo k hitremu oblikovanju vlade, kar pa je v tem trenutku slovenski nacionalni interes, je poudaril Türk. Pobuda za vlado narodne enotnosti, ki jo je Lista Virant oblikovala skupaj z DeSUS in SLS, sicer ni dobila dovolj podpore.

Za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije pa naj bi se po poročanju TV Slovenija ponujal ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli. POP TV pa je poročal, da se je Mussomeli kot edini tuji veleposlanik v Sloveniji sestal z vsemi predsedniki parlamentarnih strank glede oblikovanja vladne koalicije.

Kot je poročala TV Slovenija, naj bi se Mussomeli ponujal za posrednika pri oblikovanju "velike koalicije". Vendar pa navdušenja za veliko koalicijo med Jankovićevo Pozitivno Slovenijo in Janševo SDS ni, so še poudarili v osrednjem Dnevniku.

To je za POP TV zatrdil tudi Vinko Gorenak (SDS), ki je dejal, da "bomo sami delali koalicijo v Sloveniji in ne z ameriškim veleposlanikom". Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak je potrdila, da se je na "prednovoletnem srečanju in sproščenem pogovoru" sestala z Mussomelijem, Žerjav pa je dejal, da ima veleposlanik "pravico, da se pogovarja, na nas pa je, da se odločimo, ali ta pogovor sprejmemo ali ne".