c S

Zakona Karner čakata na odločitev o izročitvi, preverjajo ju tudi zaradi pranja denarja

05.01.2012 07:35 Celovec, 04. januarja (STA) - Zakonca Karner, osumljena nedovoljene spletne prodaje dopinških preparatov, bosta v zvezi z izročitvijo ZDA pred preiskovalnim sodnikom zaslišana 11. januarja, odrejen jima je tudi 14-dnevni pripor. Slovenska policija ju medtem preiskuje zaradi sumov davčne zatajitve in pranja denarja.

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes pojasnil, da so slovenski policisti v tem primeru sodelovali s kolegi iz več držav, prav sedaj pa da potekajo temeljiti pogovori z avstrijskimi policisti. Dejal je, da gre za razvejan primer, ki sega tudi "preko luže". Kot so za STA razložili na Generalni policijski upravi (GPU), sodelovanje s tujimi policijami v tem primeru poteka že od leta 2005.

Mednarodno policijsko sodelovanje je po navedbah GPU potekalo v okviru Europola, v sodelovanju z varnostnimi organi ZDA pa tudi z neposrednim sodelovanjem med Slovenijo in posameznimi državami EU, ki so bile vključene v preiskavo. Med preiskavo so ugotovili, da so bila kazniva dejanja internetne prodaje nedovoljenih snovi v športu storjena v različnih delih sveta, vendar ne v Sloveniji.

In prav v okviru te preiskave so policisti pred leti kazensko ovadili slovenskega državljana, pri katerem so zasegli 26 kilogramov različnih nedovoljenih snovi v športu, je še dodal Goršek.

Silvia Strasser iz zveznega kriminalističnega urada v Celovcu je pojasnila, da je policijska preiskava, v kateri je sodelovala avstrijska kriminalistična policija, stekla leta 2011, potem ko so prejeli zaprosilo ameriških pravosodnih oblasti zaradi prijetja in izročitve obeh osumljencev. V sodelovanju in ob izmenjavi informacij med pristojnimi ameriškimi in tudi italijanskimi organi so osumljenca izsledili in ju 27. decembra aretirali.

Po informacijah zagovornika zakoncev Karner, celovškega odvetnika Rolanda Grilca, Slovenija za njuno izročitev ni zaprosila, so pa to že storile Združene države Amerike. Karnerjeva sta trenutno v izročitvenem priporu v Celovcu. Po Grilčevih besedah bo narok za izročitev opravljen 11. januarja, da bi do izročitve lahko prišlo, pa morata biti izpolnjena dva pogoja.

Prvi pogoj se ugotavlja na osnovi dokumentov, ki jih pošlje država prosilka za izročitev, v tem primeru Združene države Amerike. Dokumenti morajo izkazati utemeljen sum storitve kaznivega dejanja.

Drugi pogoj pa je ta, da je dejanje kaznivo v obeh državah, torej tako v Avstriji kot v ZDA, kar v tem primeru je. Kot je še dodal Grilc, Avstrija ponavadi osumljene in obtožene ZDA izroči, če jih ta zahteva. Karnerjeva sta sicer po Grilčevih besedah prepričana, da pogoja nista izpolnjena.

Slovenska zakonca sta bila do po besedah Grilca že zaslišana pred preiskovalnim sodnikom, ki jima je pojasnil, česa sta osumljena, in izročil s tem povezane dokumente.

Avstrijska policija domneva, da sta zakonca, 33-letna Alenka in 36-letni Mihael, ki naj bi vodila mrežo preprodajalcev steroidov, z njihovo prodajo prek spleta zaslužila okoli 38 milijonov evrov. Za kako veliko združbo gre, še ni znano, saj preiskava še poteka. Izkupiček od spornih poslov pa naj bi združba prala prek številnih slamnatih podjetij ter ga vlagala v posle z nepremičninami.

Ob brskanju po spletu se v povezavi s preprodajo omenjenih snovi pojavljata tudi imeni Marjeta Slivnik in Matevž Karner. Publicist Danilo Slivnik je za STA potrdil, da je Alenka Karner njegova nečakinja, njegova sestra pa se imenuje Marjeta Slivnik Hribar. A kot je poudaril, njegova sestra o objavah njenega imena na spletu ne ve nič in vse morebitna namigovanja strogo zavrača.

Policija sicer v zvezi z nedovoljenimi snovmi v športu najpogosteje zaseže anabolične androgene. Od skupno 1876 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog v letu 2011 (do 25. decembra), je v 23 primerih šlo za nedovoljene snovi v športu, v letu 2010 pa je bilo teh primerov 32. Skupno so policisti v zadnjih dveh letih sicer zasegli okoli 25.000 miligramov, nekaj manj kot 20 gramov in skoraj 30.000 tablet omenjenih snovi. Ovadili so 51 osumljencev.

Lucija Perharič z Inštituta za varovanje zdravja pa je pojasnila, da anabolne steroide v nezdravstvene namene uporabljajo predvsem športniki, ki niso podvrženi dopinškim kontrolam oziroma ljudje, ki želijo imeti zelo mišičasto telo, saj steroidi povečajo kostno in mišično maso. "Poleg tega spodbujajo agresivnost in tekmovalnost," je pojasnila.

Po njenih besedah so možni stranski učinki pri uporabi glavobol, tesnoba, depresija, prebavne motnje, zadrževanje soli in vode ter posledično povišan krvni pritisk, akne, moška plešavost, rast prsi pri moških, podaljšano trajanje erekcije ter škodljivi učinki na jetra, in sicer zlatenica, odpoved jeter ter tumorji.

Poleg tega lahko dolgotrajno jemanje zmanjša velikost mod in privede do upada števila semenčic, poveča se tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni ter motenj srčnega ritma. Dolgotrajno jemanje je lahko tudi krivec za raka prostate, pri ženskah pa lahko omenjeni steroidi povzročijo virilizacijo (poraščenost po moškem tipu, globok glas, povečan ščegetavček, motnje menstrualnega ciklusa). Uporaba pred puberteto lahko povzroči zastoj v rasti, je dodala Perharičeva.