c S

Štiblarjeva sprašuje tožilca Fišerja, ali je res v disciplinskem postopku

04.01.2012 15:55 Velenje, 04. januarja (STA) - Velenjska tožilka Aleksandra Štiblar, ki je nekaj časa vodila primer "koroške deklice", je danes preko spletnega omrežja Facebook na generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja naslovila vprašanje, ali drži informacija, da je v disciplinskem postopku. Na državnem tožilstvu so zahtevo za uvedbo disciplinskega postopka potrdili.

Kot je zapisala Štiblarjeva, o domnevni uvedbi disciplinskega postopka zoper njo, ni bil seznanjen niti vodja celjskega državnega tožilstva Ivan Žaberl kot njen predpostavljeni. Žaberl naj bi o uvedbi disciplinskega postopka prav tako kot Štiblarjeva izvedel iz časopisa. Zato jo zanima, kako je lahko vest prišla do novinarjev, preden je bila sama seznanjena s tem.

Iz urada generalnega državnega tožilca RS so popoldne za STA potrdili, da je bila zoper Štiblarjevo podana zahteva za uvedbo disciplinskega postopka. "V disciplinskem postopku, ki je v pristojnosti disciplinskega tožilca in disciplinskega sodišča, je javnost izključena, zato drugih informacij ni mogoče dati", so zapisali.

Časnik Dnevnik je namreč poročal, da je Fišer nedavno podal zahtevo za uvedbo disciplinskega postopka proti velenjski tožilki. Kamen spotike naj bi bil članek iz Slovenskih novic, v katerem je Štiblarjeva javno spregovorila o podrobnostih primera štiriletne koroške deklice Klare, ob čemer ni varčevala niti s kritikami na delo tožilskih kolegov.

Po navedbah Dnevnika je primer "koroške deklice", ki jo oče skriva že od lanske jeseni, čeprav je dodeljena materi, po odhodu Štiblarjeve s slovenjgraškega tožilstva prevzel drug tožilec. Ta je ovadbo Klarinega očeta zaradi suma spolne zlorabe deklice zavrgel, kar je razjezilo Štiblarjevo. Na Facebookovi strani vodje svetovalnice Akcija Matica Munca je potem Štiblarjeva zapisala: "Slabo mi je ... čeprav je bilo pričakovati tako odločitev."

V članku, ki so ga Slovenske novice objavile konec novembra lani, pa je Štiblarjeva brez zadržkov spregovorila o vseh podrobnostih primera "koroška deklica", čeprav tožilcem takšno predstavljanje mnenj ni dovoljeno. Kot poroča Dnevnik, je tožilka brez dlake na jeziku kritizirala tudi delo svojih kolegov in nadrejenih, ki so po njenem mnenju v tej zadevi naredili vrsto napak, od nje pa naj bi pričakovali, da bo na hitro zavrgla sum spolne zlorabe deklice.

Munc je sicer v današnjem sporočilu za javnost spomnil, da je oče "koroške deklice", ki je po oceni Štiblarjeve priprt nezakonito, v priporu že 196. dan. Poudaril je, da je Štiblarjeva potrdila hujše napake v postopkih Okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu, zato so od Fišerja in ministra za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Zarja pričakovali, da bosta sprožila nadzor nad delovanjem slovenjgraškega tožilstva.

"Od Fišerja nemudoma zahtevamo začetek podrobnega nadzora nad delovanjem slovenjgraškega tožilstva v zadevi 'koroška deklica'. Nemudoma v tem primeru ne pomeni čez tri mesece ali nikoli, ampak takoj," je zapisal Munc.

Domnevno koruptivnim javnim uslužbencem na uglednih položajih v državi pa Munc sporoča, da takšne stalinistične metode ne bodo obrodile sadov. "Javno sporočamo, da na takšno prakso v vrhu slovenskega tožilstva ne bomo pristajali. Trdno smo prepričani, da bomo v Sloveniji pomagali uveljaviti geslo Komisije za preprečevanje korupcije: integriteta, odgovornost, vladavina prava," je še zapisal Munc.