c S

Z mobilno policijsko postajo naj bi bili policisti bliže ljudem

04.01.2012 15:15 Ljubljana, 04. januarja (STA) - Direktor policije Janko Goršek in direktor PU Kranj Simon Velički sta danes na Brniku predstavila prvo mobilno policijsko postajo. Gre za vozilo, nekoliko večje od policijskega kombija in opremljeno za vse vrste policijskega dela. Po besedah Gorška bo policija tako še bliže ljudem, sicer pa bo postaja namenjena zlasti preventivi.

Kljub prvotno preventivnim namenom je vozilo po besedah Gorška uporabno tudi za druge policijske ukrepe, kot so opravljanje pogovorov, zbiranje obvestil, sestavljanje zapisnikov in ogledi krajev kaznivega dejanja. Na policiste v tem vozilu se bodo lahko obrnili tudi občani, ki bodo želeli prijaviti morebitna kazniva dejanja ali vandalizem.

Kot je poudaril direktor policije, bi takšna vozila potrebovali v vseh policijskih upravah. Želje lokalnih skupnosti so takšne, da bi morala ta vozila neprestano krožiti po vsej Sloveniji, je pojasnil.

Tudi pravosodni minister, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar je izpostavil, da je vizija takšna, da bi takšno policijsko postajo premogla vsaka policijska uprava. Kot je pojasnil, strošek ni velik, saj je vrednost enega vozila z vso opremo približno 50.000 evrov. Če bi bilo mogoče za 350.000 evrov torej dobiti še sedem takšnih vozil, bi to policijo še bolj približalo ljudem po Sloveniji. Sicer pa gre po Zalarjevih besedah za izjemno pomembno pridobitev.

Postaja bo po besedah ministra uporabna zlasti tam, kjer v neposredni bližini ni policijskih uprav ali postaj, pa tudi na množičnih prireditvah ali v primerih, ko mora policija hitro ukrepati. "Gre za zelo racionalno rešitev, ki je bistveno cenejša od tega, da na primer najemamo objekte ali celo pridobivamo objekte v last, da bi imeli pisarne za policiste," je pojasnil. Dodal je, da se bo opravljala tudi sprotna evalvacija učinkov pridobitve.

Mobilna policijska postaja bo prvih pet mesecev na območju kranjske policijske uprave, nato se bo selila na območje PU Koper. Direktor Policijske uprave (PU) Kranj Simon Velički je pojasnil, da bo vozilo prve mesece na Gorenjskem zato, ker bo tu prav v zimskih mesecih več množičnih, v konkretnem primeru športnih prireditev, na katerih bo mobilna policijska postaja zelo dobrodošla.

Uporabljati jo bodo sicer začeli na območju Škofje Loke, na območju Selške in Poljanske doline, pa tudi po drugih krajih, kjer policija nima svojih prostorov. Policija bo prebivalce preko medijev tudi sproti obveščala, na katerem območju se bo mobilna policijska postaja nahajala.