c S

Lista Virant, SLS in NSi na sestanku o Janševi koalicijski pogodbi

04.01.2012 14:39 Ljubljana, 04. januarja (STA) - Na sestanku desnosredinskih strank so predstavniki Liste Virant, SLS in NSi izmenjali poglede na glavne točke koalicijske pogodbe, ki jim jo je posredoval predsednik SDS Janez Janša. Janše in predsednika DeSUS Karla Erjavca na sestanek ni bilo.

Kot je po srečanju povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, so se "v mnogih stvareh" strinjali, zato Novakova ugotavlja, da možnosti oz. izhodišča za prihodnje sodelovanje so.

Kot pravi, sicer še vedno menijo, da so pomembni rezultati volitev in da je prav, da prvo priložnost za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec volitev, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

A je po njenih besedah legitimno, da iščejo tudi možnosti za oblikovanje neke druge vlade. Ob tem se zavedajo, da zgolj tri, na današnjem sestanku navzoče stranke, ne bodo dovolj in bo moralo obstajati širše soglasje in dogovor tudi s SDS. Zato bodo v prihodnosti predlagali širši sestanek.

Predsednik SLS Radovan Žerjav pravi, da je za zdaj odprtih še preveč spremenljivk, da bi lahko odgovoril na vprašanje, ali so v SLS bliže odločitvi, da gredo v Janševo koalicijo ali v opozicijo.

Odvisno je tudi od tega, komu bo predsednik države Danilo Türk podelil mandatarstvo, pri čemer Žerjav verjame, da ga bo Jankoviću in da bo ta prvi poskusil sestaviti vlado. Šele če Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vlade, pride na vrsto drugi korak in takrat se bodo pripravljeni pogovarjati tudi o kakšnih drugih rešitvah, pravi prvak SLS.

Sestanek je potekal na sedežu Liste Virant kot pobudnice srečanja, ki se sicer o koaliciji pogaja tudi z Jankovićem. Kot je pojasnil podpredsednik stranke Janez Šušteršič, bodo v Listi Virant naredili vse za to, da bodo odločitev lahko sprejeli čim prej. Zato so tudi danes imeli ta sestanek.

Za zdaj po Šušteršičevih besedah še ni mogoče reči, vsebina katere koalicijske pogodbe bi bila zanje bolj sprejemljiva. Poleg same vsebine pa bo po njegovih besedah odločilna tudi ocena, v kolikšni meri bo možno zapisano dejansko uveljaviti. "Dokler ni vse dogovorjeno, ni nič dogovorjeno," pravi. Kdaj naj bi se naslednjič dobili z Jankovićem, pa ni razkril.

Po navedbah Novakove je v osnutku Janševe koalicijske pogodbe predlagan tudi razrez, katere funkcije bi pripadle posameznim strankam. Vendar pa sogovorniki konkretneje o predlogu niso želeli govoriti. Kot je pojasnil Žerjav, ni še nič določenega, gre za stvar dogovora, kot to velja za celotno koalicijsko pogodbo. Je pa ta po njegovi oceni dobro strukturirana.

Prvak SDS Janez Janša je sporočil, da ga na sestanek ne bo, kot je bilo razumeti, pa naj bi bila razlog navzočnost novinarjev. Prav tako se sestanka ni udeležil prvak DeSUS Karl Erjavec. Izvršni odbor stranke DeSUS je sicer v torek sklenil, da bo stranka pogajanja z mandatarjem začela šele, ko bo ta uradno imenovan.