c S

Sodišče izdalo sklep o preiskavi proti nekdanjim vodilnim v IUV

04.01.2012 13:28 Ljubljana, 04. januarja (STA) - Ljubljansko sodišče je decembra ugodilo zahtevi okrožnega tožilstva iz junija 2010 in začelo preiskavo zoper nekdanje vodilne v Industriji usnja Vrhnika (IUV), piše današnji Dnevnik. Neuradno naj bi šlo za nekdanjega predsednika uprave Vita Debeljaka ter člana uprave Sonjo Vavken in Dušana Jeršeta.

Po navedbah Dnevnika sklep o uvedbi sodne preiskave sicer še ni pravnomočen. Prejeli so tudi dve pritožbi, so za časnik povedali na sodišču.

Okrožno državno tožilstvo je sicer septembra 2010 zavrlo večino ovadb zoper nekdanje vodilne v IUV, ki je od konca leta 2008 v stečaju, in na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo le zoper tri fizične osebe - domnevno zoper Debeljaka, Vavknovo in Jeršeta, ki jih tožilstvo sumi nadaljevanja kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Ovadbe, ki so se nanašale na ostala kazniva dejanja - tudi na ponareditev poslovnih listin in preslepitve pri pridobitvi posojila, ki naj bi jih nekdanji vodilni storili pri najetju posojila od SID banke -, pa je tožilstvo zavrglo.