c S

Lista Virant, SLS in NSi na sestanku o Janševi koalicijski pogodbi

04.01.2012 13:20 Ljubljana, 04. januarja (STA) - Na sestanku desnosredinskih strank so predstavniki Liste Virant, SLS in NSi izmenjali poglede na glavne točke koalicijske pogodbe, ki jim jo je konec decembra posredoval predsednik SDS Janez Janša. Janše in predsednika DeSUS Karla Erjavca na sestanek ni bilo.

Kot je po srečanju povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, so se "v mnogih stvareh" strinjali, zato Novakova ugotavlja, da možnosti oz. izhodišča za prihodnje sodelovanje so.

Kot pravi, sicer še vedno menijo, da so pomembni rezultati volitev in da je prav, da prvo priložnost za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec volitev, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

A je po njenih besedah legitimno, da iščejo tudi možnosti za oblikovanje neke druge vlade. Ob tem se zavedajo, da pri tem potrebujejo partnerje. Današnji sestanek je bil tako po njenih besedah "nek začetek".

Predsednik SLS Radovan Žerjav je na vprašanje, ali so v SLS bližje odločitvi, da gredo v Janševo koalicijo ali v opozicijo, odgovoril, da je odprtih še preveč spremenljivk, da bi lahko že sedaj odgovoril na to vprašanje.

Odvisno je tudi od tega, komu bo predsednik države Danilo Türk podelil mandatarstvo, pri čemer Žerjav verjame, da ga bo Jankoviću in da bo ta prvi poskusil sestaviti vlado. Na to je treba počakati, pravi prvak SLS. Šele če Jankoviču ne bi uspelo sestaviti vlade, pa pride po njegovih besedah na vrsto drugi korak in takrat se bodo pripravljeni pogovarjati tudi o kakšnih drugih rešitvah.

Sestanek je potekal na sedežu Liste Virant, ki se sicer o koaliciji pogaja tudi z Jankovićem. Kot je pojasnil podpredsednik stranke Janez Šušteršič, bodo v Listi Virant naredili vse za to, da se bodo lahko čim prej odločili. Zato so tudi danes imeli ta sestanek. Kdaj naj bi se dobili z Jankovićem, Šušteršič ni povedal.