c S

Milosavljević o ukinitvi TV3: To je zagotovo negativno sporočilo tujim medijskim hišam

04.01.2012 13:02 Ljubljana, 04. januarja (STA) - Današnja informacija, da bo v Sloveniji prenehala delovati komercialna televizija TV3, je zagotovo negativno sporočilo drugim tujim medijskim hišam, ki bi jih zanimal vstop na slovenski medijski trg, je za STA ocenil profesor z ljubljanske fakultete za družbene vede in strokovnjak za medijske študije Marko Milosavljević.

Nekatere tuje medijske hiše, recimo luksemburška televizija RTL, ki ima televizijsko postajo tudi na Hrvaškem, so se po besedah Milosavljevića že prej pritoževale nad slovenskim medijskim okoljem.

"Znani smo postali kot okolje, kjer zna država postaviti vrsto ovir in je lahko tečno pedantna glede pravil in pogojev, hkrati pa na določenih sistemskih ravneh ne zna vzpostaviti temeljne mehanizme, recimo glede lastništva, koncentracije in transparentnosti," je povedal.

Zato se mnogi tujci izogibajo Sloveniji, drugi, ki so prisotni v Sloveniji, pa prav tako obupujejo in ne vedo več, kaj naj naredijo. Če ne bodo državni in drugi organi, kot sta urad za varstvo konkurence in agencija za pošto in elektronske komunikacije, nekaj storili ter postali bolj učinkoviti in odločni, se bo to samo še nadaljevalo, pravi Milosavljević in dodaja, da potem tujih investicij ne bo več.

Sama informacija, da se TV3 oziroma lastnik MTG umika, je sicer po njegovih pojasnilih krožila že nekaj tednov, zato ni presenetila. "TV3 se je dolgo borila za preživetje, menjavala lastnike, se poskušala znebiti politične oziroma svetovno-nazorske podobe, ki jo je zaznamovala na začetku," pojasnjuje Milosavljević.

Vendar pa je TV3 prav na koncu, pod okriljem MTG, delovala najbolj uspešno. Zato pa je umik MTG in ukinitev TV3 zaskrbljujoč, meni Milosavljević. Vsi se sicer zavedajo, da je slovenski prostor - in s tem tudi medijski - majhen in da so zato možnosti preživetja tem težje, a je vseeno nenavadno, da ne moreta preživeti vsaj dve močni komercialni televizijski hiši.

Del težav je gotovo posledica preteklega delovanja TV3, veliko pa je tudi sistemskih vzrokov in med njimi drži ocena o nekonkurenčnosti okolja, meni profesor. "Natančneje, predvsem gre za netransparentnost okolja in sistemsko nefunkcioniranje državnih in drugih ustreznih organov, ki naj bi zagotavljali ustrezno sistemsko podporo in nadzor. Recimo prav na področju konkurence," pravi.

Tudi drugi vlagatelji v slovenski medijski prostor se po njegovih navedbah pritožujejo nad neodzivnostjo državnih organov, zato to očitno ni samo očitek s strani TV3. "Zakaj so organi počasni, neodzivni ali nedelujoči, bi bilo potrebno vprašati njih. Gre pa za sistemsko značilnost, ki se na področju elektronskih medijev vleče že vseh 20 let. Nekateri tuji medijski vlagatelji tudi zaradi takšnega okolja sploh ne želijo vstopiti v slovenski prostor," zaključuje Milosavljević.