c S

ExxonMobil dobil spor proti Venezueli zaradi podržavljenja premoženja

04.01.2012 11:43 Caracas, 04. januarja (STA) - Mednarodna trgovinska zbornica s sedežem v Parizu je v tožbi naftnega velikana ExxonMobil proti Venezueli zaradi podržavljenja njegovega premoženja ameriški družbi prisodila 907 milijonov dolarjev. Naftna družba je sicer zahtevala 12 milijard dolarjev odškodnine, Venezuela pa je sporočila, da bo ExxonMobilu plačala le 255 milijonov dolarjev.

Državna naftna družba Petroleos de Venezuela (PDVSA) je sporočila, da bo vlada omenjeni znesek ameriški družbi nakazala v 60 dneh. V venezuelski družbi pozdravljajo "uspešno obrambo" proti zahtevam ExxonMobila, ki je terjal "pretirano" vsoto za odškodnino.

Venezuela bo od prisojenih 907 milijonov dolarjev odštela 191 milijonov dolarjev za nastalo škodo po umiku ExxonMobila iz Venezuele, 300 milijonov dolarjev za zamrznjena sredstva venezuelske naftne družbe v ZDA in 160 milijon za nasprotno tožbo Venezuele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik ExxonMobila Patrick McGinn je dejal, da družba priznava "zakonsko pravico Venezuele do razlastitve premoženja, ki je predmet odškodnine, po pošteni tržni vrednosti". Največja ameriška naftna družba je sprožila vrsto tožb po odločitvi venezuelske vlade o podržavljenju premoženja tujih naftnih družb.

Venezuela je junija 2006 sprejela zakon, v skladu s katerim so morale tuje naftne družbe PDSVA prepustiti 60-odstotni delež v svojih dejavnosti na naftnih poljih v porečju Orinoca. Nekatera podjetja so pristala na odškodnino, ExxonMobil in ameriška družba ConocoPhillips pa sta vložila tožbe.