c S

V Italiji nasprotovanje podaljšanju delovnega časa trgovin

04.01.2012 07:26 Rim, 03. januarja (STA) - Načrti za podaljšanje delovnega časa trgovin v Italiji, ki jih je kot del varčevalnega paketa 22. decembra potrdil italijanski senat, so v Italiji sprožili nasprotovanje sindikatov in dveh regij, ki že napovedujejo pritožbo na sodišče. Ukrep sicer predvideva, da so lahko trgovine od začetka leta odprte 24 ur na dan, sedem dni v tednu.

V Italiji lahko vsaka regija sama regulira svoj prodajni sektor, odločitev senata o podaljšanju delovnega časa trgovin pa zanje ni obvezna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vendar pa so predstavniki Toskane in Piemonta že opozorili, da je vlada Maria Montija prekoračila svoja pooblastila, ko je dovolila podaljšanje delovnega časa, zato se bosta regiji pritožili na vrhovno sodišče.

Trgovske organizacije opozarjajo, da bi podaljšanje delovnega časa škodilo predvsem manjšim in samostojnim trgovcem, ki bi bili prisiljeni zapreti trgovine. Po njihovem mnenju podaljšanje delovnega časa prav tako ne bo koristilo njihovim strankam. Prav nasprotno pa potrošniške organizacije odobravajo podaljšanje delovnega časa trgovin.

Monti, ki je kot vodja tehnične vlade zamenjal Silvia Berlusconija, je sicer naletel že na precejšen upor nasprotnikov liberalizacije italijanskega gospodarstva. Montijeva vlada načrtuje natančen pregled trga dela in reformo za liberalizacijo protekcionističnih lobijev, na primer taksistov in lekarnarjev, a njenim predlogom ostro nasprotujejo opozicijske levosredinske stranke in močni sindikati.