c S

Za vlado narodne enotnosti ni podpore, stranke trojčka odslej vsaka zase

04.01.2012 07:25 Ljubljana, 03. januarja (STA) - Odgovori in odzivi strank so pokazali, da za oblikovanje vlade narodne enotnosti, kar je predlagal t. i. sredinski trojček strank Lista Virant, SLS in DeSUS ni podpore. Prav tako so se omenjene tri stranke odločile, da bodo v prihodnje nastopale samostojno, čeprav predsednik Liste Virant Gregor Virant morebitnega skupnega sodelovanja ne izključuje.

Da vlada narodne enotnosti ta hip nima zadostne podpore, je po skupnem sestanku predsednikov strank Gregorja Viranta, Radovana Žerjava (SLS) in Karla Erjavca (DeSUS) potrdil Virant. Kot je dejal, stranke predlagateljice vse odgovore strank na pobudo o vladi narodne enotnosti sicer še čakajo, vendar "po dosedanjih impulzih kaže, da podpore ni".

Kljub temu po njegovih besedah v omenjenem trojčku še vedno menijo, da je bila odločitev za pobudo oblikovanja vlade narodne enotnosti pravilna in da bi bilo to za Slovenijo dobro, vendar kot tri stranke "z relativno majhnim številom poslancev od tu dalje ne moremo storiti nič".

Na vprašanje, kaj to pomeni za sam sredinski strojček, je Virant odgovoril, da bodo stranke še sodelovale. Prav tako ni nujno, da se bodo pogajali "vsak po svojem tiru". Niso pa, kot je pojasnil, za zdaj predvideni kakšni skupni sestanki.

Virant je bil danes v izjavah novinarjem sicer precej redkobeseden. Kot je pojasnil, je to zato, ker je bil v zadnjem času deležen precej očitkov, da se preveč izpostavlja glede na strankin "skromen volilni izid". "Smo relativno skromna stranka in temu primerno bom skromno tiho," je pojasnil svojo redkobesednost.

Tudi sicer je bilo mogoče že pred sestankom čutiti nekaj nezadovoljstva med strankami omenjenega trojčka. Tako je predsednik SLS Radovan Žerjav po sestanku poslanske skupine SLS ocenil, da se bo moral Virant najprej odločiti, kaj "pravzaprav hoče in kam želi iti, potem pa bomo videli, kako naprej". "Ker pogajati se na tri strani verjetno ne bo šlo," je dejal.

Po prvotnih informacijah bi se Žerjav in njegova stranka sicer morala danes sestati z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem, a so v SLS sestanek zavrnili. Kot je pojasnil Žerjav, je stranka Jankoviću poslala pismo, v katerem mu je pojasnila, da tovrstna pogajanja niso smiselna, saj da ne nameravajo vstopiti v vlado.

Glede na to je očitno, da lahko Janković v prihodnje pri sestavi koalicije poleg na SD računa le še na Listo Virant in DeSUS. Izvršni odbor DeSUS je glede tega danes sklenil, da se o vstopu v vlado ne bo pogajal, dokler ne bo imenovan mandatar. V stranki sicer pričakujejo, da bo to Janković. Lista Virant pa se je, kot je znano, že pred prazniki odločila, da se bo o vstopu v vlado poleg z Jankovićem pogajala tudi s predsednikom SDS Janezom Janšo.

V zvezi z oblikovanjem vlade je Virant danes zavrnil namige, da njegova stranka zavlačuje s svojo odločitvijo in s tem zavira oblikovanje vlade. Kot je pojasnil, se bo stranka o tem, ali je pripravljena sodelovati v levosredinski ali desnosredinski koaliciji, odločila v zelo kratkem času.

Da je treba čim prej imenovati mandatarja in poskusiti sestaviti vlado je po sestanku poslanske skupine dopoldne ocenila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak. Slednja pričakuje, da bo mandat za sestavo vlade dobil Janković, kar se ji zdi tudi prav; če ta vlade ne bo uspel sestaviti, pa meni, da bi moral priložnost za sestavo vlade dobiti "naslednji". Če bi bil to Janez Janša, bi bila NSi pripravljena sodelovati v njegovi vladi, je povedala.

Tudi Novakova je ocenila, da za sestavo vlade nacionalne enotnosti zdaj ni pravi čas. Podobno je popoldne v izjavi za medije ocenjeval vodja poslanske skupine SD Janko Veber. Slednji je dejal, da ideja o vladi narodne enotnosti ni ideja, o kateri bi se resno pogovarjali na organih stranke.

Tudi v SD si sicer želijo, da bi bila vlada sestavljena čim prej, saj že dolgo nimamo vlade s polnimi pooblastili. Sedaj namreč po informacijah iz ministrstev veliko zadev stoji, prav tako stoji delo v DZ, ta položaj pa ni dober ne za državni zbor ne za vlado in ne za Slovenijo, je v izjavi za medije v prostorih poslanske skupine SD pojasnil Veber.