c S

Republikanci v Iowi izbirajo, demokrati potrjujejo Obamo

04.01.2012 07:22 Des Moines, 03. januarja (STA) - Republikanski volivci v ameriški zvezni državi Iowa danes na kakih 1800 prizoriščih strankarskih zborovanj izbirajo svojega predsedniškega kandidata. Medtem pa tudi demokrati ne počivajo, saj na podobnih zborovanjih v Iowi za novo predsedniško kandidaturo potrjujejo Baracka Obamo.

Strankarska zborovanja v Iowi so medijsko zelo odmevna, saj predstavljajo začetek procesa izbire predsedniškega kandidata, dober rezultat v Iowi pa lahko kandidatu občutno pomaga v drugih zveznih državah.

Vendarle pa so sama po sebi praktično brez teže. Zborovanja izberejo delegate za okrožne konvencije, te pa nato izberejo državno nominacijsko konvencijo, ki bo na nacionalno konvencijo stranke konec avgusta na Floridi poslala le 28 od 1144 delegatov, kolikor jih je potrebnih za osvojitev nominacije.

Izbrani delegati na zborovanjih niso z ničemer - razen morda z lastnim občutkom odgovornosti - zavezani podpreti lastnega zmagovalca. Tako je na primer lahko že marca na okrožnih konvencijah in aprila na državni konvenciji Iowe dana podpora nekomu tretjemu. In tudi delegati Iowe na koncu na nacionalni konvenciji ponavadi svoje glasove oddajo najverjetnejšemu skupnemu zmagovalcu, ne glede na to kako se je odrezal pri njih.

Zvezna država Iowa s svojim skorajda izključno belim prebivalstvom prav tako ne odraža podobe današnjih ZDA, kjer narašča vpliv volivcev latinskoameriškega izvora, k izvolitvi Obame leta 2008 pa je pripomogla tudi velika udeležba temnopoltih, kot na primer v Severni Karolini. Republikanski volivci Iowe so ponavadi tudi bolj konservativni kot na primer v New Hampshireu in drugod.

Na sam dan strankarskih zborovanj glede morebitnega zmagovalca sicer ni bilo znanega nič več kot nekaj tednov prej. Po letu dni iskanja alternative se je v vodstvo v javnomnenjskih raziskavah znova prebil nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney, ki večino kritik že usmerja proti Obami in ne proti republikanskim tekmecem - očitno s pogledom na prihodnost, v kateri se že vidi kot predsedniški kandidat republikancev. Kot takšnega ga že jemljejo tudi demokrati, saj svoj denar in čas porabljajo predvsem za napade nanj.

Ankete dober rezultat v Iowi napovedujejo tudi teksaškemu kongresniku Ronu Paulu in nekdanjemu senatorju iz Pensilvanije Ricku Santorumu, čeprav se tudi ostali še ne predajajo; z izjemo nekdanjega guvernerja Utaha Jona Huntsmana, ki se je izognil Iowi in upa na dober rezultat na strankarskih volitvah 10. januarja v državi New Hampshire, kamor se bo četica kandidatov podala na kampanjo takoj po koncu zborovanj v Iowi.

Santorum in Paul pa bosta kljub morebitnemu dobremu rezultatu v Iowi težko sledila Romneyju v naslednjih državah, saj jima za to manjka denarja. Dovolj denarja za to imata morda le nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgije in teksaški guverner Rick Perry. Če v Iowi ne doseže odmevnega rezultata, pa bo zgodbe verjetno počasi konec za edino žensko v republikanski tekmi, kongresnico iz Minnesote Michele Bachmann.

Podobno kot se po telovadnicah, različnih dvoranah in tudi v večjih dnevnih sobah aktivistov v Iowi danes zbirajo republikanci, to počnejo tudi demokrati. Obama za novo nominacijo demokratov sicer nima resnega protikandidata, a njegova stranka zborovanja izkorišča za to, da opozori nase. Obama se bo volivcem danes oglasil preko spleta, demokrati pa so v Des Moinesu v Iowi postavili svoj "informacijski" center, kjer ljudem pojasnjujejo pomanjkljivosti republikancev.