c S

V EU znova brez carinskih omejitev za podjetja z Zahodnega Balkana

03.01.2012 14:33 Bruselj, 03. januarja (STA) - EU je obnovila izredne avtonomne trgovinske preferenciale za vse države Zahodnega Balkana, vključno s Kosovom. Gospodarstva iz te regije lahko tako od 1. januarja do 31. decembra 2015 nemoteno vstopajo na trg EU brez carinskih omejitev za skoraj vse proizvode, ki imajo izvor v teh državah oziroma območjih, so sporočili iz Bruslja.

Avtonomni trgovinski preferenciali skupaj s stabilizacijskimi in pridružitvenimi sporazumi, ki jih je EU sklenila z vsemi državami Zahodnega Balkana, razen s Kosovom, tvorijo preferenčni trgovinski režim in podpirajo ekonomsko integracijo regije z EU.

Avtonomni preferenciali v primerjavi z določili iz stabilizacijskih in pridružitvenih sporazumov prinašajo nekatere dodatne ugodnosti. Še posebej so pomembni za carinsko območje Kosovo, saj mu omogočajo izvoz brez carinskih dajatev in kvot za skoraj vse domače proizvode na trg EU, čeprav z EU nima sklenjenega stabilizacijskega in pridružitvenega sporazuma.

Izredni prostocarinski dostop na trg EU so za to regijo prvič uvedli leta 2000, iz njega pa so izvzeti le vino, sladkor, nekateri proizvodi iz govedine in rib. Slednje izvažajo v EU po preferenčnih tarifinih kvotah, kot so določene v posameznih stabilizacijskih in pridružitvenih sporazumih.

Režim so obnovili leta 2005, potekel pa je decembra 2010. Tokratno podaljšanje velja retroaktivno, kar pomeni, da bodo lahko izvozniki iz teh držav predložili zahtevke za povračilo carine, ki so jo plačali v letu 2011.