c S

Davčni vrtiljaki ostajajo pod nadzorom

03.01.2012 10:21 Ljubljana, 03. januarja (STA) - Inšpektorji Davčne uprave RS (Durs) se bodo v letu 2012 še naprej osredotočali na promet z motornimi vozili, predvsem davčne vrtiljake. Pod drobnogledom bodo tudi zobozdravniki, odvetniki, siva ekonomija ter prispevki za socialno varnost, je v pogovoru za Finance povedala generalna direktorica Dursa Mojca Centa.

Okrepljeno je področje osebnih davkov, osebne porabe in premoženja. Če nekdo utaji davke, se neskladje vidi pri osebni porabi, je glede fokusa davčnih inšpektorjev v letu 2012 pojasnila Centa. Izpostavila je še odvetnike, transferne cene, sivo ekonomijo ter prispevke za socialno varnost, medtem ko gradbeništvo ni več pod sistematičnim nadzorom.

Težav zaradi prehoda na novi informacijski sistem na Dursu nimajo več. Prehod na novi informacijski sistem iz sistema in knjigovodenja, starega 23 let, je ogromen zalogaj, je dejala Centa ter zagotovila, da se "kolaps" z vračili DDV ne bo ponovil. Novi informacijski sistem deluje, podatki v knjigovodstvu so ažurni in pravilni. Vračila DDV se izvajajo, stanja so pravilna, je poudarila.

Ob tem je napovedala veliko spremembo pri izterjavi, ki pa jo sama vidi kot prijazno do zavezancev. Ko informacijski sistem zazna pri zavezancu dolg, sporoči zamudo centru za opominjanje in zaposleni dajo zavezancu možnost, da sam napove, kdaj bo dolg - seveda znotraj razumnega roka - poravnal.

Med novostmi za zavezance v letu 2012 je omenila še uvedbo elektronskega vročanja, najprej za poslovne subjekte. V zvezi s tem so na Dursu pripravili informacijsko podporo, spremembe zakonodaje in pravilnikov ter izračunali, da bi tako prihranili pol milijona evrov. Vročanje, vključno z odmernimi sklepi, bi potekalo sodobno z elektronskimi potrdili, tako da zavezanci ne bi hodili na pošto, je dejala.

Predstavila je tudi podatke o nakazilih iz Slovenije v davčno ugodnejša območja. V letu 2010 je v 42 davčno ugodnejših območij nakazila izvedlo 4493 fizičnih in 5000 pravnih oseb. Gre za odlive iz računov, ki so odprti pri slovenskih bankah, na račune pri bankah v katerikoli drugi državi. Skupno je bilo vseh transakcij v letu 2010 več kot 72.000 v vrednosti prek 1,64 milijarde evrov.

"To pomeni, da je bilo v letu 2010 v povprečju vsak dan 200 nakazil v skupni vrednosti 4,5 milijona evrov. Ogromno, zares," je komentirala.

Ob tem se je začudila, da so v te podatke zajeti tudi zavezanci iz najnižjega dohodninskega razreda: izvedli so za 5,3 milijona evrov nakazil. In še bolj - kar 8,3 milijona evrov nakazil so izvedli zavezanci, za katere informativni izračun dohodnine sploh ni bil sestavljen, se pravi, da so uradno pod dohodkovnim pragom, je dejala.

Podatek o odlivih sicer ne pove veliko - moraš jih poiskati in obdavčiti, je opozorila. Zato zdaj opravljajo davčne nadzore. "Primere bomo prečesali," je poudarila Centa ter tistim, ki so nakazovali ali prejemali denar s teh območij, svetovala, naj pokličejo na Durs in povedo, česa niso prijavili, da se bo naredilo spremembe dohodnine. Pravne osebe pa naj pripravijo dokumentacijo, ki bo potrdila obstoj blaga in storitev ter upravičenost nakazil.