c S

Z letom 2012 nove pristojnosti Carinske uprave RS

03.01.2012 08:06 Ljubljana, 03. januarja (STA) - Carinska uprava RS z letom 2012 prevzema od republiške davčne uprave v svojo pristojnost še zadnji in največji sklop davčnih izvršb. Gre za globe, stroške prekrškovnega postopka in odvzem premoženjske koristi s plačilom denarnega zneska, ki jih izrekajo drugi prekrškovni organi.

Carinska urada Maribor in Murska Sobota sta tako s 1. januarjem prevzela pristojnost za davčno izvršbo terjatev po zakonu o prekrških. Carinski urad Maribor je pristojen za terjatve policije, carinski urad Murska Sobota pa za terjatve vseh ostalih prekrškovnih organov.

Pomembno pomoč pri tem delu predstavlja aplikacija E-izvršbe, ki se prav tako začenja uporabljati z začetkom novega leta. Za predlagatelje pomeni obvezno elektronsko vlaganje predlogov za izvršbe, za dolžnike pa možnost vpogleda in izračun stanja dolga na posamezen dan, so sporočili iz republiške carinske uprave.

Carinska uprava je od 1. januarja pristojna tudi za opravljanje nalog zavarovanja izvršitve. To se lahko izvede kot takojšnja izvršitev globe, ko izterjevalec na kraju prekrška takoj zarubi vrednostni papir, vozilo ali drugo premičnino, če je kršitelj hkrati tudi lastnik premičnine, oz. kot začasen ukrep, ko izterjevalec kršitelju začasno odvzame premičnino in poskrbi za njeno hrambo.

Te naloge sicer carinska služba opravlja že od julija 2009, a le za carinske prekrške, po novem pa se razširjajo na zavarovanje izvršitve odločb, ki jih izdajajo drugi prekrškovni organi z izjemo davčne uprave.

Poleg tega je carina od davčne uprave prevzela tudi naloge, povezane z oprostitvijo plačila davkov za diplomatska predstavništva, konzulate in mednarodne organizacije.