c S

Množični protesti proti novi ustavi na Madžarskem

03.01.2012 08:05 Budimpešta, 02. januarja (STA) - Več tisoč protestnikov se je drevi zbralo na demonstracijah proti novi madžarski ustavi, ki je začela veljati 1. januarja. Proteste v "obrambo Republike Madžarske" so organizirala civilna združenja in nekatere politične stranke pred zgradbo državne opere, kjer je potekala slovesnost ob uveljavitvi nove ustave, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nova ustava, ki jo je aprila lani sprejel madžarski parlament zgolj z glasovi vladajoče desnosredinske stranke premiera Viktorja Orbana, je med drugim spremenila pristojnosti sodstva, državnega tožilstva in centralne banke. Po mnenju kritikov nova ustavna ureditev poleg neodvisnosti sodstva ogroža tudi medijski pluralizem.

Protestniki so izražali nasprotovanje politiki premiera Orbana. Vodja Madžarskega gibanja za solidarnost Peter Konya je po poročanju agencij pozdravil sodelovanje med civilnimi združenji in strankami demokratične opozicije. Slovesnost ob uveljavitvi nove ustave v operni hiši pa je označil za "pogreb republike, vladavine zakona in demokracije".