c S

V tednu po praznikih morda jasnejša slika oblikovanja nove vlade

03.01.2012 08:02 Ljubljana, 02. januarja (STA) - Politični veljaki so praznike verjetno izkoristili tudi za premislek o tem, s kom in pod kakšnimi pogoji v vlado, v teh dneh ni moč izključiti niti pogajanj. Lista Virant, SLS in DeSUS do torka pričakujejo odgovor strank glede vlade narodne enotnosti. Formalna posvetovanja predsednika Danila Türka s poslanskimi skupinami pa za zdaj niso predvidena.

Slovenija je v novo leto stopila z vlado, ki opravlja tekoče posle, in še brez jasne slike o tem, kdo bo novi mandatar. Kljub pogajanjem in stališču strank, da je vlado treba sestaviti čim prej, namreč relativnemu zmagovalcu volitev Zoranu Jankoviću po skoraj mesecu dni še ni uspelo pridobiti dovolj zaveznikov za sestavo vladne koalicije.

Podporo mu je zagotovila le SD, ki pa je na četrtkovi seji predsedstva hkrati izrazila pričakovanje, da bo Janković pri pogajanjih ubral hitrejši tempo. Janković je tako s pogajalsko skupino SD v odsotnosti predsednika stranke Boruta Pahorja v petek pregledal koalicijsko pogodbo.

Kljub temu da se je večina strank strinjala, da prvo priložnost za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec volitev, je t.i. sredinski trojček - Lista Virant, SLS in DeSUS - parlamentarnim strankam poslal pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti z ustavno večino v DZ. Odgovor na pobudo od ostalih poslanskih skupin pričakujejo do torka. Za potrebno podporo tej ideji je sicer malo verjetnosti, saj neuradno v največjih strankah, Pozitivni Sloveniji in SDS nad tem niso navdušeni.

V Listi Virant se zavedajo, tako je tudi poudaril njihov predsednik Gregor Virant, da bodo ravno oni jeziček na tehtnici pri dokončni sestavi vladne koalicije. Obenem Virant zagotavlja, da njihova stranka postopkov za oblikovanje vlade ne bo zavlačevala. Če soglasja za oblikovanje vlade narodne enotnosti ne bo, bo Lista Virant nadaljevala pogajanja z Jankovićem in začela pogajanja s prvakom SDS Janezom Janšo. O tem, katerega bodo podprli, se bodo odločili do 15. januarja.

V SDS sicer menijo, da mora prvo priložnost za sestavo vlade dobiti Janković, vendar je Janša pred božičnimi prazniki poslanskim skupinam Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi poslal osnutek koalicijske pogodbe za primer, če Jankoviću koalicije ne bi uspelo sestaviti. K sodelovanju namerava SDS povabiti tudi SD, vendar je slednja še utrdila podporo Jankoviću.

V torek se bodo tako začeli tudi pogovori znotraj poslanskih skupin. Poslanci SLS bodo zasedali že zgodaj zjutraj. Če soglasja za vlado narodne enotnosti do torka ne bo, je zanje ta ideja s tem dnem zaključena in bodo počakali, da predsednik države podeli mandatarstvo.

Vodstvo SLS naj bi se po neuradnih informacijah po praznikih sestalo z Jankovićem, čeprav so koalicijsko sodelovanje z njim izključili. Ostale možnosti so odprte, je večkrat poudaril predsednik SLS Radovan Žerjav.

Tudi poslanci NSi se bodo do oblikovanja vlade narodne enotnosti opredelili v torek dopoldne na seji poslanske skupine. NSi sicer meni, da mora priložnost za sestavo vlado prvi dobiti Janković, čeprav z njim v vlado ne bodo šli. Stopili bi namreč v večinsko pomladno vlado.

Prvak DeSUS Karl Erjavec te dni pogovorov za oblikovanje koalicije ni komentiral, je pa pobuda za oblikovanje narodne enotnosti usklajena tudi s to stranko. V DeSUS se namreč zavzemajo za široko koalicijo in povezovalnega mandatarja, pogajanja za koalicijo pa bodo nadaljevali s tistim, ki mu bo predsednik republike podelil mandat za sestavo vlade.

Predsednik države Danilo Türk je sicer po volitvah izrazil željo, da bi mandatarja lahko predlagal še v starem letu in da bi vlado dobili do svetih treh kraljev, ni pa še jasno, kdaj bo opravil drugi krog pogovorov s poslanskimi skupinami.

Svetovalec za odnose z javnostmi pri predsedniku republike Boštjan Lajovic je namreč za STA pojasnil, da vsaj za zdaj posvetovanja s poslanskimi skupinami niso predvidena. Če pa bi se izkazalo, da so takšna posvetovanja potrebna, bo predsednik poslanske skupine povabil nanje in o tem tudi pravočasno obvestil javnost.

Predsednik Türk si sicer še naprej prizadeva, da bi kolikor mogoče pospešili postopek oblikovanja vlade, saj so razmere take, da ne dopuščajo prevelikega obotavljanja in zavlačevanja. Pogovori na različnih ravneh sicer ves čas tečejo, je še povedal Lajovic.