c S

Irska prevzela predsedovanje Ovseju

03.01.2012 07:53 Dunaj/Dublin, 01. januarja (STA) - Irska je danes prevzela enoletno predsedovanje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Kot je napovedal irski zunanji minister Eamon Gilmore, se bo Irska v času svojega predsedovanja osredotočila na reševanju t.i. zamrznjenih konfliktov, promociji svobode interneta in krepitvi sodelovanja med državami članicami.

"Svet se sooča z doslej neznanimi varnostnimi izzivi, multilateralno sodelovanje, ki jo je omogočil prav Ovse, pa je potrebno bolj kot kadarkoli. Irska je zavezana, da podpre vrednote Ovseja in promovira mir, varnost, spoštovanje človekovih pravic in vladavino prava v evroatlantskem in evroazijskem prostoru," je v sporočilu za javnost ob prevzemu predsedovanja izpostavil Gilmore.

"Potencial interneta za informiranje ljudi je očiten bolj kot kdajkoli. Na žalost pa hkrati narašča tudi ogroženost svobode elektronskega izražanja," je še opozoril irski zunanji minister.

Dodal je, da bo Irska delo nadaljevala na temelju rezultatov, ki jih je dosegla Litva med svojim lanskim predsedovanjem Ovseju, ter odločitev, ki so bile sprejete na ministrskem zasedanju decembra lani.

Prioritete predsedovanja Ovseju bo Irska sicer uradno predstavila 12. januarja na Dunaju.