c S

Socialni transferji, pokojnine in plače javnih uslužbencev v prvi polovici leta zamrznjeni

03.01.2012 07:51 Ljubljana, 01. januarja (STA) - V skladu z zakonom o interventnih ukrepih, ki so ga poslanke in poslanci sprejeli na izredni seji proti koncu decembra, se pokojnine, plače javnih uslužbencev in socialni transferji z izjemo nadomestil za čas brezposelnosti v prvem polletju letošnjega leta ne bodo usklajevali.

Za funkcionarje v javnem sektorju pa velja, da bodo njihove plače tako kot že v letu 2011 ostale znižane za štiri odstotke, in sicer celo leto 2012.

Zakon je bil sprejet po tem, ko so soglasje zanj dali tudi sindikati. Ti so postavili pogoj, da zakon velja le prvih šest mesecev leta 2012 in ne celo leto, kot je sprva predlagala vlada, da se poslanske skupine zavežejo k temu, da ne bo enostranskih posegov v zakon, in ob zavezi, da bodo državni organi varčevali na področjih, na katera je opozorilo računsko sodišče, tako npr. pri javnih naročilih.

Po oceni ministrstva za finance bo zakon prinesel približno 65 milijonov evrov prihrankov. Vendar opozarja na to, da gre šele za prvi korak k stabiliziranju javnih financ in bo treba sprejeti tudi druge varčevalne ukrepe.

Tudi po opozorilih poslancev bo treba prvo polovico letošnjega leta izkoristiti za pripravo pokojninske, zdravstvene in drugih strukturnih reform, ki bodo šele lahko prinesle prave finančne učinke.