c S

Posebna položnica se je poslovila

03.01.2012 07:50 Ljubljana, 01. januarja (STA) - S 1. januarjem tri obstoječe papirne obrazce za nakazilo denarja nadomešča univerzalni plačilni nalog - UPN, ki je v uporabi že od lanskega 1. novembra. Obrazce posebne položnice, plačilnega naloga in reguliranega čezmejnega plačila se je z iztekom leta 2011 prenehalo uporabljati.

UPN se lahko uporablja za plačila ter pologe in dvige gotovine. Njegova prednost je možnost uporabe tako za domača kot za čezmejna plačila, saj je možno izvesti plačilo v dobro prejemnika plačila pri bankah na celotnem območju plačil v evrih (SEPA).

Obrazec UPN zagotavlja izvršitev plačila še isti dan v okviru urnika posameznih bank, na voljo pa bodo takojšnja povratna informacija o izvršenem plačilu, neomejena višina zneska ter optična obdelava v bankah in podjetjih. S tem obrazcem se izvršujejo le plačila v evrih.

Za potrošnika se ne spreminja praktično ničesar, tudi novi obrazec je podoben obstoječim, le prejemniki bodo prej prejeli plačilo, so ob predstavitvi obrazca UPN pred letom in pol povedali v Združenju bank Slovenije.

V združenju so vse izdajatelje posebnih položnic že sredi lanskega poletja obvestili, da morajo najkasneje do 31. decembra 2011 začeti z izdajanjem obrazca UPN. Vsi plačilni nalogi z rokom plačila v letu 2012 morajo biti namreč izdani na tem obrazcu.

Do 31. marca bodo sicer banke plačnikom še omogočile, da bodo lahko tudi po prenehanju uporabe obstoječih obrazcev poravnavali svoje obveznosti iz leta 2011 z uporabo starih obrazcev.