c S

Objava zavrla prodajo Mercatorja, ATVP v preiskavo

22.12.2011 07:41 Ljubljana, 21. decembra (STA) - Dokument, ki je bil v torek objavljen kot prevzemna namera ameriške družbe Eatons Capital za delnice Pivovarne Laško, je zavrl prodajo večinskega deleža Mercatorja. ATVP je ugotovil, da ne gre za prevzemno namero skladno z zakonom, in začel postopek zaradi suma tržne manipulacije.

Dokument, ki je bil v torek kot prevzemna namera ameriške družbe Eatons Capital za delnice Pivovarne Laško poslan Agenciji za trg vrednosti papirjev (ATVP) in Pivovarni Laško, po ugotovitvah ATVP ni prevzemna namera skladno z zakonom o prevzemih.

Nima namreč elementov (npr. podpisa in žiga), ki bi zagotavljali, da gre resnično za dokument Eatons Capital, dodaten dvom vzbuja dejstvo, da je bil dokument ameriške družbe po faksu posredovan s pošte v Trzinu, pri čemer iz dokumenta ni razvidna nobena druga navezna okoliščina, kot npr. pooblastilo za objavo namere, ki bi pojasnjevala, zakaj je bil (nepodpisan) dokument ameriške družbe poslan iz Trzina.

Namera poleg tega ni bila pravilno objavljena, saj bi morala biti isti dan, ko je bila poslana prevzemni tarči in ATVP, tudi objavljena v enem izmed dnevnikov, ki izhajajo na celotnem območju Slovenije.

Ker ne gre za prevzemno namero skladno z zakonom, zaradi objave tudi ne izhajajo posledice po zakonu, kot so obveščanje predstavnikov delavcev ciljne družbe, obveščanje ATVP o morebitnih dogovorih ali pogajanjih s prevzemnikom in omejitve dejanj ciljne družbe.

ATVP je ob tej ugotovitvi na svoji spletni strani objavila opozorilo, ki ga je poslala tudi Pivovarni Laško.

Agencija pa je začela tudi postopek nadzora zaradi suma tržne manipulacije, in sicer je bistvo nadzora osredotočeno na torkovo objavo dokumenta glede prevzema Pivovarne Laško, je povedal direktor ATVP Damjan Žugelj. Prvi mož agencije sicer ni mogel razkriti, katere znake tržne manipulacije ATVP v tem postopku preiskuje, dejal je le, da bodo v preiskavo vključeni tudi drugi organi v Sloveniji in tuji nadzorni organi.

Za tovrstno dejanje je po zakonu o trgu finančnih instrumentov predpisana globa v višini med 25.000 in 125.000 evrov, če je narava prekrška posebno huda, je lahko globa tudi do 370.000 evrov, poleg tega je po kazenskem zakoniku kazen za zlorabo trga finančnih instrumentov zaporna kazen do treh let, v hudih primerih tudi do pet let.

Zaradi objave dokumenta so v torek nadzorniki NLB prestavili odločanje o soglasju za sklenitev pogodbe za prodajo deleža v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju.

Pogodbo o prodaji 52,10-odstotnega deleža Mercatorja, ki ga prodaja konzorcij prodajalcev, naj bi po nekaterih napovedih podpisali danes. A odločanje o soglasju k prodaji deleža so poleg nadzornikov NLB v torek prestavili tudi nadzorniki Pivovarne Laško.

Nadzorni svet Pivovarne Laško bo o tem predvidoma odločal v petek. Do takrat bo namreč skušala uprava Pivovarne Laško izboljšati svoj položaj do konzorcija prodajalcev, in sicer, kot je STA izvedela iz virov blizu Laškega, želijo pivovarji zagotovitev bank, ki sodelujejo pri prodaji Mercatorja, da jih bodo še naprej podpirale oz. sodelovale pri reprogramu posojil.

Nadzornike in upravo Pivovarne Laško namreč skrbi, kdaj bo nakazana kupnina od morebitne prodaje Mercatorja Agrokorju. Pivovarni Laško, ki ima okrog 400 milijonov evrov dolgov, tako ustreza čim prejšnje nakazilo kupnine. Če bi se to zgodilo šele čez nekaj let, potem bi lahko bilo to usodno za obstoj pivovarne. V primeru prodaje Mercatorja bi Laščani zaslužili nekaj manj kot 200 milijonov evrov, vendar bi morali ta denar takoj nakazati bankami za poplačilo posojil.

Minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan je danes dejal, da zgodba z Mercatorjem ne sme biti končana, saj da je čas, da se zadeve raziščejo do konca. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo prodajni postopki Mercatorja začasno zadržani, dokler ne bodo ugotovljena vsa dejstva glede prodaje.

Minister za finance, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič, pa je danes izrazil pričakovanje, da bodo prodajalci sledili priporočilom, ki jih je v prejšnjem tednu podal skrbnik naložbe, Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN). Prav tako pričakuje, da bodo z vso potrebno skrbnostjo proučeni "tudi vsi elementi posla in vse makroekonomske ter gospodarske posledice v zadevi s prodajo Mercatorja".

Postopke v zvezi s prodajo deleža v Mercatorju vodita policija in protikorupcijska komisija. In sicer komisija postopek vodi zaradi ugotavljanja obstoja korupcijskih tveganj ter spoštovanja določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije - med drugim tudi določb, ki urejajo področje lobiranja in protikorupcijsko klavzulo. Policija spremlja dogajanje v zvezi s prodajo Mercatorja zaradi sumov storitve kaznivih dejanj, so povedali na policiji, kjer pa dodatnih informacij, med drugim sume katerih kaznivih dejanj preiskujejo, niso razkrili.

Prodajalci omenjenega deleža Mercatorja - NLB, NKBM, Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding ter Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska - so upravo Mercatorja povabili na sestanek, ki naj bi potekal danes v Ljubljani. Na njem bi njihov finančni svetovalec ING skupaj s pravnimi svetovalci Kavčič, Rogl in Bračun ter Weil, Gotshal & Manges članom uprave in nadzornega sveta Mercatorja predstavil zagotovljeno varnost, ki jo kupoprodajna pogodba predstavlja za podjetje.

A je uprava Mercatorja vabilo zavrnila. "Če želite, da skupaj z našimi finančnimi in pravnimi svetovalci preučimo vsebino pogodbe, nam posredujte njen izvod in bomo to storili. Če bo po analizi karkoli nejasnega, se bodo naši pravni strokovnjaki z veseljem obrnili na vaše," je v pismu, ki ga je Mercator v torek objavil skupaj s pismom prodajalcev, dodal prvi mož Mercatorja Žiga Debeljak.