c S

Šesti sklic državnega zbora ustanovljen

21.12.2011 12:45 Ljubljana, 21. decembra (STA) - Novoizvoljeni poslanke in poslanci so potrdili svoje mandate, s čimer je šesti sklic državnega zbora ustanovljen. S konstituiranjem novega DZ pa je prenehala mandatna doba starega sklica. Trenutno poteka vlaganje kandidatur za predsednika DZ.

V nadaljevanju seje bodo poslanci volili novega predsednika DZ. Doslej sicer ni bila vložena še nobena kandidatura, predsedujoči seji Srečko Meh pa je predlagatelje pozval, naj kandidature vložijo do 12.30 ure, vmes pa prekinil sejo.

Tako še vedno ni znano, kdo bo dejansko kandidat za to funkcijo. Najverjetneje bosta to predsednik SD Borut Pahor in poslanka Pozitivne Slovenije Maša Kociper, predsednik DeSUS Karl Erjavec pa naj se za kandidaturo ne bi odločil.

Če bo kandidatov za to funkcijo več, bodo poslanci od njih odločali hkrati. Kandidati bodo navedeni na glasovnici po abecednem vrstnem redu, poslanci pa bodo volili tajno. Izvoljen bo tisti, ki bo dobil več glasov, za izvolitev pa jih potrebuje 46. Če ne bi bil izvoljen nobeden, je Maša Kociper napovedala, da je v drugem krogu kandidaturo pripravljena umakniti.

Potrditev mandatov je predlagala novoimenovana mandatno-volilna komisija na podlagi poročila Državne volilne komisije o izidu volitev in potrdil o izvolitvi poslancev. Pri potrjevanju mandatov ni bilo nobenih zapletov, saj noben poslanski mandat ni bil sporen.

Kolege je nagovorila samo poslanka Liste Virant Katarina Hočevar, ki je dejala, da se, kljub temu, da je sama nova poslanka in da je tudi njihova stranka nova, izzivov ne boji, ampak jih z veseljem pričakuje.

Poslanke in poslanci so nato svoje mandate potrdili soglasno. S tem je državni zbor ustanovljen, mandatna doba starega sklica pa je prenehala.

Med novimi poslanci v 90-članskem državnem zboru je sicer 33 takšnih, ki so poslansko funkcijo opravljali že v prejšnjem mandatu, preostali pa so v parlamentu novinci. V tokratnem sklicu bo v DZ zastopano rekordno število žensk, saj jih je bilo na predčasnih volitvah izvoljenih 29 oziroma dobrih 32 odstotkov vseh poslancev.

Povprečna starost poslank in poslancev je slabih 51 let. Najmlajša poslanka je stara 26 let, najstarejši poslanec pa 68 let. Med poslanci je tudi 11 županov, ki jim bo s potrditvijo poslanskih mandatov županska funkcija prenehala.

Novoizvoljeni poslanci so veliki razpravni dvorani parlamenta zasedli mesta, o katerih so se dogovorili na sestanku začasnih vodij poslanskih skupin. Največja poslanska skupina Pozitivna Slovenija, ki jo zastopa 28 poslancev, bo zasedla mesto na sredini dvorane.

Levo od njih bo osem poslancem Liste Virant, nato šest poslancev DeSUS, na skrajni levi pa deset poslancev SD. Šest poslancev SLS se bo posedlo desno od poslancev Pozitivne Slovenije, proti desni sledi 26 poslancev SDS, na skrajni desni pa bodo štirje poslanci NSi.