c S

Evropski parlament za vseevropsko zaščito žrtev nasilja

13.12.2011 15:40 Strasbourg, 13. decembra (STA) - Državljani EU, ki so žrtve nasilja, si lahko zaščito v prihodnje obetajo tudi zunaj svoje države. V skladu z zakonodajo, ki jo je danes potrdil Evropski parlament, bo zaščita veljala za žrtve spolnega nasilja, nadlegovanja, ugrabitve, zalezovanja ali poskusa umora. Poslanci so danes sprejeli tudi pravila za boljšo obveščenost v kazenskem postopku.

Žrtve kaznivih dejanj, ki jim je dodeljena zaščita pred napadalcem v eni državi članici unije, bodo v skladu z zakonodajo, ki jo je danes sprejel parlament v Strasbourgu, v primeru selitve v drugo članico dobile podobno zaščito tudi tam. Večina ukrepov je sicer namenjena ženskam, ki so žrtve spolnega nasilja, vendar pa danes sprejeta odredba omogoča zaščito žrtev obeh spolov in tudi drugih kaznivih dejanj. Novo direktivo bodo morale članice prenesti v svojo zakonodajo v treh letih.

Namen ukrepov je s preprečevanjem kakršne koli oblike nadlegovanja zaščititi osebo pred kaznivim dejanjem druge osebe, ki lahko ogrozi življenje ali telesno, duševno celovitost in spolno nedotakljivost te osebe. Ukrepi naj bi tudi zaščitili dostojanstvo ali osebno svobodo žrtve s preprečevanjem ugrabitev, zalezovanja in drugih oblik posredne prisile.

Evropski poslanci so danes potrdili tudi zakonodajni predlog o pravici o obveščenosti v kazenskem postopku. Po novih pravilih, ki jih bodo morale države članice v svoje zakonodaje prenesti v dveh letih, bodo morali biti osumljeni ali obtoženi kaznivih dejanj takoj obveščeni o svojih procesnih pravicah v preprosto razumljivem jeziku. Prijeta ali pridržana oseba bo morala dobiti pisno obvestilo o pravicah, med katere so poslanci dodali pravico do molka, pravico do nujne zdravniške pomoči ter pravico do stika s sorodniki.