c S

V novem sklicu DZ daleč največ ekonomistov

06.12.2011 07:51 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Med novoizvoljenimi 90 poslankami in poslanci je po doslej znanih podatkih daleč največ ekonomistov oz. poklicev, ki zahtevajo znanje ekonomije. V poslanskih klopeh bo sedelo 17 takšnih poslancev. Sedem poslancev je pravnikov, prav tako sedem pa jih prihaja s poklicnega področja javne uprave.

V državnem zboru bo sedelo po šest zgodovinarjev in gimnazijskih maturantov. Štirje poslanci so se ukvarjali z novinarstvom, prav tako po štirje z medicino in elektrotehniko. Po trije poslanci pa prihajajo s poklicnih področij sociologije, politologije, gradbeništva in organizacije dela. Poklic dveh poslancev je povezan s športom, prav tako dveh pa z naravoslovjem. Po dva poslanca prihajata še s poklicnih področij prometa, kemije in obramboslovja.

Več poslancev se sicer ukvarja z več poklicnimi področji.

Med bolj prepoznavnimi ekonomisti, izvoljenimi v državni zbor, sta poleg Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija) denimo tudi Bojan Starman (Lista Virant) in Andrej Šircelj (SDS). Pravnike v DZ bosta med drugim zastopala Maša Kociper (Pozitivna Slovenija) in Zvonko Černač (SDS), zgodovinarje pa Samo Bevk (SD) in Mihael Prevc (SLS).

V DZ so izvoljeni tudi štirje novinarji, vsi pa bodo poslanci Pozitivne Slovenije. To so Tamara Vonta, Mitja Meršol, Janja Klasinc in Melita Župevc. S športom sta prav tako povezana poklica dveh poslancev stranke Zorana Jankovića, med njimi je tudi športni komentator Peter Vilfan.