c S

DZ bo moral ponovno odločati tudi o odvzemu premoženja in kazenskem postopku

26.10.2011 07:56 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Državni zbor bo moral ponovno odločati tudi o noveli zakona o kazenskem postopku ter zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Državni svetniki so namreč tudi na ti dve zakonski besedili izglasovali odložilni veto.

Veto na novelo zakona o kazenskem postopku je vložila komisija za državno ureditev, ki meni, da zakonske določbe niso premišljene. Državni svetnik Mihael Jenčič je opozoril na novost, ki jo prinaša zakon, predobravnavni narok, po katerem osumljenec nima pravice predlagati dokazov v svojo korist, poleg tega pa obdolženec ne more preklicati priznanja krivde.

Opozoril je, da se takšen zakon ne bi smel sprejemati zato, da bi državni organi hitreje in bolj učinkovito zaključili postopke, pač pa bi moral veljati zlasti za storilce, ki morajo imeti določeno zaščito. Jenčič zakonskemu predlogu očita, da se preveč zgleduje po ameriškem sistemu.

Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar pa poudarja, da ima institut predobravnavnega naroka velika večina evropskih držav, obdolženec pa ima v njem ves čas zagotovljeno obvezno obrambo. Opozarja še, da ima Slovenije zelo visoke standarde pravic obdolžencev, ki se z omenjeno novelo prav nič ne znižujejo.

Zavrnil je tudi očitke, da gre za prenos ameriškega sodnega sistema. Pri nas se po njegovih besedah ne more zgoditi "Al Capone, ki bi priznal davčno utajo, da bi se izognil obtožbi za umor". Svetnike je pozval, naj veta ne podprejo, saj zakonska novela uvaja "zelo zelo pomembno novost".

A večine svetnikov ni prepričal, saj je za vložitev veta glasovalo 15 svetnikov, proti pa dva.

Komisija za državno ureditev je vložila tudi predlog za odložilni veto na zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Po Jenčičevih besedah je zakon sicer politično všečen, strokovno pa izjemno vprašljiv. Opozarja, da bo za uvedbo finančne preiskave zadostoval že najnižji možen standard, to je razlog za sum. To pomeni, da bo za uvedbo preiskave zadostovala že anonimna ovadba, je poudaril.

Po mnenju komisije za državno ureditev zakon tudi nesorazmerno kriminalizira gospodarsko dejavnost, poleg tega pa izhaja iz predpostavke, da je celotno premoženje, ki ga je posameznik ustvaril, pridobil s kaznivimi dejanji.

Poslanec Zares Franco Juri, sicer prvopodpisani pod zakon, pa je poudaril, da je odvzem nezakonito pridobljenega premoženja najbolj učinkovito sredstvo za boj proti organiziranemu in gospodarskemu kriminalu. Opozoril je še, da je bil v DZ potrjen z veliko večino, poleg tega pa je po mnenju mnogih še preblag.

Finančna preiskava je po njegovih besedah namenjena "velikim ribam", poleg tega pa je v zakonu toliko varovalk, da ni možnosti, da bi ga kdo zlorabil. Tudi Zalar je opozoril, da bi veljal samo za najhujša kazniva dejanja in ne kar za vsa. Dodal pa je, da ta zakon že postaja "tiger s polomljenimi zobmi", saj so svetniki izglasovali veto na novelo kazenskega zakonika, s katero je tesno povezan.

Svetniki so tudi na ta zakon vložili veto, tokrat sicer s tesnejšo večino, saj jih je za glasovalo 11, proti pa deset.

DS je tako na današnji seji sprejel veto na pet zakonskih besedil, o katerih bo moral DZ znova odločati. To bodo poslanci, čeprav je DZ razpuščen, predvidoma storili na izredni seji.