c S

DS izglasoval tudi veto na novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije

26.10.2011 07:55 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Državni svet je z 22 glasovi za in sedmimi proti izglasoval tudi odložilni veto na novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Veto je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Borisom Šuštaršičem, sicer tudi predsednikom Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS).

Novela po njihovem mnenju posega v ustaljen in dobro delujoč način razporejanja namenskih sredstev Loterije Slovenije invalidskim in humanitarnim organizacijam. "Ta sistem je uspešen, daje zelo dobre rezultate," je na seji poudaril Šuštaršič.

Ob tem je opozoril, da novela ni podprta z nobenimi številčnimi podatki, ocenami učinkov in tudi ne s primerjavami, kako se ta sredstva razporejajo v drugih državah EU. Če so potrebne spremembe, naj se izpostavijo neki argumenti, je pozval. Noveli je očital, da je njena bistvena posledica izključno v tem, da se predstavnikom invalidskih organizacij odvzema možnost legalnega in avtonomnega imenovanja svojih predstavnikov.

Poleg tega je Šuštaršič izpostavil, da je bila novela pripravljena brez sodelovanja z invalidskimi organizacijami. V oblikovanje novele, kot so v obrazložitvi zapisali predlagatelji veta, namreč ni bilo vključenih 16 reprezentativnih in štirih drugih invalidskih organizacij na državni ravni, ki so povezane v NSIOS in ki bi bile z uveljavitvijo tega zakona močno oškodovane.

Poslanec Franco Juri (Zares) je v imenu predlagateljev novele poudaril, da jih je vodil izključno javni interes. Kot je dejal, gre za prvi korak k vzpostaviti transparentnega in jasnega sistema. Pri tem je Juri zavrnil očitke, da bi šlo za omejevanje avtonomije invalidskih organizacij pri upravljanju sredstev Loterije Slovenije.

Pojasnil je, da so prisluhnili dolgoletnim opozorilom nekaterih organizacij o nedorečenostih, nedoslednostih in monopolu tistih, ki zasedajo več funkcionarskih mest in od tam diktirajo tempo in pravila igre. Mnoge nevladne organizacije so namreč po Jurijevih besedah noveli naklonjene. Kot je dejal, so med njimi tako rekoč vse humanitarne organizacije in tudi nekatere invalidske organizacije, ki so bile "po dosedanjem sistemu žal diskriminirane".

Ključna novost novele je zmanjšanje števila članov sveta Fiha z dosedanjih 30 na 23 članov. Člani sveta pa ne bi smeli biti funkcionarji invalidskih in humanitarnih organizacij.