c S

DS vložil veto na novelo kazenskega zakonika

26.10.2011 07:52 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Državni svetniki so na današnji izredni seji sklenili, da vložijo odložilni veto na novelo kazenskega zakonika. Za takšno odločitev je glasovalo 20, proti pa šest svetnikov. V nadaljevanju bo DS odločal o vložitvi veta še na štiri zakonska besedila.

Veto na novelo kazenskega zakonika je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem. Ti so kritični do predvidenega zaostrovanja kaznivosti uporabe na internetu prosto dostopnih avtorsko zaščitenih datotek, predvsem filmov, glasbe in sorodnih produktov zabavne industrije ter računalniške programske opreme. Po njihovi oceni gre za znaten odmik nazaj v razvoju sodobnega urejanja avtorskih pravic na internetu.

Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar pa je državne svetnike opozoril, da novela kazenskega zakonika zasleduje več ciljev, na prvo mesto pa postavlja učinkovitejši pregon in sojenje v zadevah gospodarskega kriminala. Poleg tega pa spremembe zakonika varujejo otroke pred spolnim izkoriščanjem, poudarja. Dodal je še, da bodo Slovenijo v primeru neuveljavitve zakonika doletele finančne sankcije Evropske komisije.

Zalar je svetnike pozval, naj veta ne izglasujejo, saj gre za zelo resne stvari. "Ali hočemo imeti učinkovit pregon gospodarskega kriminala ali ne, ali hočemo zaščititi naše otroke pred spolnimi zlorabami in izkoriščanjem ali ne," je dejal pred začetkom seje.

V razpravi je veliko državnih svetnikov opozarjalo na "medijsko kampanjo" ministra Zalarja za uveljavitev kazenske zakonodaje. Tudi predsednika DS Blaža Kavčiča je zmotila Zalarjeva "kampanja" proti državnemu svetu. Prepričan je tudi, da novela kazenskega zakonika prinaša amnestijo za vrsto "tajkunskih" kaznivih dejanj.

Večina svetnikov je nato odložilni veto izglasovala, zato bo moral državni zbor o zakonu odločati še enkrat, tokrat bodo za potrditev potrebni glasovi vsaj 46 poslank in poslancev.

V nadaljevanju bodo sicer državni svetniki odločali o vložitvi odložilnega veta še na štiri zakonska besedila: na zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, na novelo zakona o kazenskem postopku, na novelo zakona o preoblikovanju Loterije Slovenije ter na novelo zakona o gospodarskih družbah.