c S

Kriminalist med pričanjem v zadevi Balkanski bojevnik ni želel razkrivati metod dela policije

25.10.2011 15:00 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Policijski koordinator v zadevi Balkanski bojevnik je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču le pričal na sojenju 17 obtoženim, ki se zagovarjajo zaradi preprodaje mamil. Vendar obramba odgovora na številna vprašanja ni dobila, saj jih je kriminalist vztrajno opominjal, da taktike in metodike dela policije ne bo razkrival.

Koordinatorjevo zaslišanje je bilo sprva predvideno pred dvema mesecema, vendar je tožilstvo takrat zahtevalo, da se ga zasliši anonimno. Zahtevi tožilstva je nasprotovala obramba. O načinu zaslišanja je moral odločiti predsednik senata Gorazd Fabjančič, ki je zahtevo tožilstva zavrnil. Tožilstvo se je zato pritožilo in s pritožbo očitno uspelo, saj je bil kriminalist zaslišan prek videokonference, slika je bila zamegljena, glas pa popačen.

Kriminalist je pojasnil, da so do prvih podatkov prišli jeseni leta 2008 na podlagi pisanja italijanskih medijev, da so slovenskemu državljanu v Italiji zasegli večjo količino kokaina. Slovenska policija je zato svoje italijanske kolege zaprosila za sestanek. Sestanek so organizirali v Rimu, nanj pa so prišli tudi kriminalisti, ki so se ukvarjali z omenjeno zadevo v Italiji. Med drugim so se na sestanku dogovorili, da se slovenski policiji posreduje vse dokumente, ki se nanašajo na slovenske državljane.

Preiskava je nato stekla tudi v Sloveniji, od januarja 2009 so izvajali tajna opazovanja in prisluškovanja. Najprej so opazovali dve osebi, kasneje pa se je preiskava razširila tudi na ostale, kar je 25. maja lani pripeljalo do zaključka akcije s hišnimi preiskavami in aretacijami ter privedbo osumljencev pred preiskovalne sodnike.

Obrambo prvoobtoženega Dragana Tošića je zanimalo predvsem koordinatorjevo konkretno udejstvovanje pri preiskavi. Ker pa se koordinator določenih zadev, denimo katere dneve je on opazoval danes obtožene, ni spomnil, je zagovornika zanimalo, kaj je botrovalo njegovi izgubi spomina.

Prav tako sta oba zagovornika želela vedeti, ali se je on osebno srečal z anonimnim virom. Na to vprašanje kriminalist ni želel odgovoriti, češ da bi s tem razkrival taktiko in metodiko dela policije. Kriminalist je kljub pozivom sodnika Fabjančiča, ali lahko odgovori, vztrajal, da na vprašanje ne bo odgovoril, zato je odvetnik Marko Bošnjak ugotavljal, da ima kriminalist "očitno neka navodila".

Nato sta zagovornika poskušala z vprašanjem, v katerem jeziku se je kriminalist pogovarjal z virom, vendar jim je kriminalist odvrnil: "Odgovor je enak prejšnjemu". Je pa dodal, da so informacije večkrat preverili, ne glede na to, od kod so jih prejeli.

Nasprotno pa je okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar menila, da se priča veliko spomni glede na dolžino trajanja predkazenskega postopka in množico podatkov, ki se jih je v tem času zbralo. Ob tem je poudarila, da priča danes pred seboj ni imela nobene dokumentacije.