c S

Združenje nadzornikov potrdilo priporočila za poročanje nadzornim svetom

25.10.2011 14:43 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Združenje nadzornikov Slovenije je po zaključeni javni razpravi potrdilo priporočila za poročanje nadzornim svetom, ki predstavljajo povzetek dobre prakse glede osnovnega poročanja uprav nadzornim svetom. Ti naj bi od uprave prejeli informacije, ki jim bodo omogočale učinkovito izvajanje nadzora nad poslovanjem družbe.

Kot so danes sporočili iz združenja, so priporočila za poročanje neobvezujoča in splošna ter se nanašajo na vse družbe, vendar ne upoštevajo posebnih zahtev regulatorjev. Z oblikovanjem priporočil v združenju poudarjajo tudi odgovornost članov nadzornih svetov glede kvalitete poročanja, ki ne sme biti zgolj na strani uprave oz. poslovodstva družbe.

Združenje je v priporočilih opredelilo okvir pogostosti in vsebine poročanja uprav nadzornim svetom, pri čemer izpostavlja vsebinsko nadgradnjo obstoječe zakonodaje in avtonomnih pravnih virov. Nadzornim svetom naj priporočila služijo predvsem kot napotek pri oblikovanju zahtev glede sistemov poročanja v družbi, so zapisali.

V priporočilih so med drugim opredelili pomen pravočasnosti poročanja članom nadzornih svetov, saj se jim tako omogoči čas za kakovostno pripravo na sejo. Pogostost poročanja nadzornim svetom je odvisna od vsebine poročil, sicer pa je poročanje običajno četrtletno, so zapisali. V združenju so med drugim podali tudi priporočila o ustreznosti in verodostojnosti posredovanih informacij.