c S

Sodišče ne dovoli kazenskega postopka zoper tožilko Blanko Žgajnar

24.10.2011 12:46 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Potem ko je obtožni predlog proti vodji skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanki Žgajnar, ki ga je vložil nekdanji višji državni tožilec Boštjan Penko, zavrglo okrajno sodišče, je tej odločitvi pritrdilo še višje sodišče. Odločitev o tem, da zoper tožilko ne bo kazenskega postopka, je zato pravnomočna, poroča Delo.

Obtožni predlog zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja ali pravic je vložil nekdanji višji državni tožilec in zdaj odvetnik Boštjan Penko v zvezi s postopki ob njegovi aretaciji konec junija 2008.

Žgajnarjevi je očital, da je kot tožilka zlorabila uradni položaj ali pravice, ko je proti njemu in nekdanjemu prvemu možu SCT Ivanu Zidarju po njuni aretaciji vložila zahtevo za preiskavo zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja oziroma napeljevanja k temu, čeprav naj bi vedela, da njuno ravnanje ne vsebuje znakov kaznivega dejanja.

A okrajno sodišče je med preizkušanjem obtožnega predloga ugotovilo, da iz opisa ne izhajajo vsi zakonski znaki očitanega dejanja in da ni dokazov, da je tožilka imela namen Penku škodovati. Zato je obtožni predlog zavrglo, tako odločitev pa je potrdilo višje sodišče.

Penko je sicer postopke sprožil proti vsem domnevno odgovornim za njegovo aretacijo, za katero še vedno vztraja, da je bila nezakonita. Kot poudarja, pa ne išče osebnega maščevanja, zato se bo se o nadaljevanju teh postopkov še odločil. Svoje pa je po njegovih besedah že dosegel s tem, da je sodišče pravnomočno odločilo v njegovo korist, ko je zavrnilo tožilsko zahtevo za uvedbo preiskave zaradi sestajanja z Zidarjem, je še poročal časnik.