c S

Uveljavitev novele zakona o varstvu potrošnikov

20.10.2011 11:02 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Danes je začela veljati novela  zakona o varstvu potrošnikov, ki jo je DZ sprejel 23. septembra in ki med drugim ukinja državni urad za varstvo potrošnikov. Novela se bo sicer začela uporabljati dva meseca po uveljavitvi.

Novela prinaša spremembe, skladne z evropskimi direktivami, in sicer med drugim glede pogodb časovnega zakupa, dolgoročnih počitniških proizvodov, nadaljnje prodaje in zamenjave. Novela tudi ureja področje prostovoljnih garancij. Institut obvezne garancije za določeno tehnično blago, ki ga je prvi predlog novele konec lanskega leta črtal, v zakonu ostaja.

Spremembe se nanašajo tudi na finančne storitve za potrošnike na daljavo ter na opustitvene tožbe, s čimer naj bi se lažje ukrepalo zoper podjetja, ki kršijo pravice potrošnikov.

Novela uvaja tudi sistemske spremembe - ukinja urad za varstvo potrošnikov. Ministrstvo za gospodarstvo je ugotovilo, da urad svoje funkcije ne opravlja učinkovito.

Strokovne, upravne in razvojne naloge urada bodo prenesli na ministrstvo, javne službe, ki se nanašajo na vzgojo in izobraževanje ter obveščanje potrošnikov, pa bodo izvajale izključno nevladne organizacije.