c S

Kriminalisti s hišnimi preiskavami nad sporne posle v Pomurju

20.10.2011 07:45 Ljubljana/Murska Sobota, 19. oktobra (STA) - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes skupaj z drugimi kriminalisti in policisti uprave kriminalistične policije in več policijskih uprav izvedli 13 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana. Preiskovali so sporne posle, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurju.

Preiskavo usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilcu, preiskujejo pa sume več storitev kaznivih dejanj, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Po ocenah Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je s preiskovanimi dejanji nastalo za več kot milijon evrov škode, je v izjavi za medije dejal pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko.

Preiskavo, ki danes poteka na območjih policijskih uprav Ljubljana in Murska Sobota, je sicer v začetku leta začela Policijska uprava Murska Sobota, junija pa so jo prevzeli v NPU, je pojasnil Črepinko. Preiskava poteka v povezavi z uporabo proračunskih sredstev in izvedbo javnih naročil vse od konca leta 2009 do letošnjega leta.

V okviru preiskave je 68 kriminalistov in policistov opravilo ali še opravlja sedem hišnih preiskav pri fizičnih osebah, štiri pa pri pravnih osebah. Dve hišni preiskavi so izvajali v prostorih državnih organov, preiskali naj bi tudi osem osebnih vozil, je v izjavi za medije dejal Črepinko.

V sklopu današnjih aktivnosti so dvema osebama zaradi zbiranja obvestil odvzeli prostost, v času izvajanja aktivnosti pa bosta tudi začasno pridržani. Z aktivnostmi na terenu bodo preiskovalci nadaljevali še pozno v noč, je napovedal Črepinko.

Kriminalisti so bili med drugim prisotni v prostorih Službe vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR), državni sekretar Bojan Suvorov pa je potrdil, da se ta preiskava nanaša na zadeve oz. postopke, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015. Preiskavo so izvedli tudi v prostorih državnega sekretarja Andreja Horvata, iz kabineta predsednika vlade pa so prav tako sporočili, da gre za postopke, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji. Horvat je sicer že v ponedeljek podal odstopno izjavo, ki jo je Pahor sprejel. Razrešen bo na četrtkovi seji vlade.

Policiste menda zanimajo pogodbe, sklenjene v okviru zakona o razvojni podpori Pomurski regiji. Sporne pogodbe, sklenjene s podjetji Pristop, Pribinovina in Oikos, je zaradi domnevnih nepravilnosti zamrznila nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan.

V Murski Soboti je bilo moč videti, da policijska preiskava poteka na sedežu socialnega podjetja Pribinovina Gorana Miloševiča in v prostorih projektne pisarne za Pomurje. Da so jih obiskali kriminalisti, so povedali tudi v Oikosu. V Pristopu pa obisk kriminalistov zanikajo. "Kriminalisti pri nas niso bili - ne vem, če bodo prišli. Najverjetneje ne in tudi ne vem, zakaj bi," je dejal partner in solastnik Pristopa Andrej Drapal.

Se pa je po opravljeni kriminalistični preiskavi na medije obrnil tudi direktor Regionalne razvojne agencije Mura, v prostorih katere je vladna pisarna za Pomurje, Danilo Krapec. Poudaril je, da je preiskava pri njih potekala, ker so sestavni del vladne pisarne, medtem ko niti institucija niti noben od njenih uslužbencev ni osumljen.

Zgodba se je začela decembra lani, ko je premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor Horvatu naložil, da mu pripravi poročilo o njegovi vlogi pri izvajanju javnih razpisov ter javnih naročil v okviru izvajanja zakona o Pomurju. Zaradi očitkov o možnem konfliktu interesov in posledično suma korupcije je kabinet poročilo Horvata posredoval komisiji za preprečevanje korupcije in jo prosil za mnenje. Komisija je marca predlagala razrešitev Horvata z omenjenega projekta, Pahor pa je njenemu predlogu v celoti sledil.

V povezavi z projektom Pomurje komisija za preprečevanje korupcije sicer vodi oziroma je vodila več postopkov. Nekateri so zaključeni s prekrškovnimi sankcijami. Izrečene so bile globe v skupni višini 4900 evrov zaradi kršitev določb o protikorupcijski klavzuli in prijave premoženjskega stanja zavezancev, kršitelji pa so globe že plačali.

Med postopkom pa je komisija zaznala tudi sume kaznivih dejanj, zato je določene informacije in dokumente že pred meseci odstopila pristojnim organom odkrivanja, s katerimi še sodeluje. Del postopka je odstopila v nadaljnjo obravnavo tudi računskemu sodišču in uradu za nadzor proračuna, so navedli v komisiji.

Prav tako so še v teku določene aktivnosti komisije s področja nasprotja interesov in suma koruptivnega ravnanja, v povezavi s čimer pa komisija zaradi interesov lastnega in predkazenskega postopka ne more podajati podrobnejših informacij.

Na NPU so potrdili, da pri preiskavah sodelujejo s komisijo za preprečevanje korupcije, pa tudi davčno upravo in uradom za preprečevanje pranja denarja. Za kazniva dejanja, ki jih preiskuje NPU, kazenski zakonik predvideva od enega do osmih let zapora.

Zaradi sumov klientelističnega in koruptivnega ravnanja državnega sekretarja Horvata, ki je pripravil javna naročila in vodil projektno pisarno vlade v Pomurju, je takratna ministrica Trobec Bučan odredila revizijo pogodb, sklenjenih v okviru pomurskega zakona. Prvi, delni rezultati revizije so pokazali nepravilnosti, saj po njenih navedbah v proračunu ni bil zagotovljen denar za izvajanje podpisanih pogodb.

Andrej Horvat je sicer član Pahorjeve stranke SD, ki pa se do konkretnih preiskav ni opredelila. "Stališče Socialnih demokratov je vedno bilo in tudi danes ostaja enako: Pred zakonom smo vsi enaki," so poudarili.