c S

DZ sprejel novelo o preprečevanju omejevanja konkurence

19.10.2011 16:50 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - DZ je sprejel novelo  zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, katere namen je zagotoviti nemoteno preoblikovanje urada za varstvo konkurence, ki zdaj deluje v okviru ministrstva za gospodarstvo, v samostojno agencijo.

Preoblikovanje urada za varstvo konkurence v samostojno agencijo predvideva novela zakona o preprečevanju omejevanja konkurence iz letošnjega aprila. Agencija naj bi začela delovati 1. januarja 2012. Za primer, da se to ne bi zgodilo pravočasno, je vlada pripravila nove spremembe zakona, je v torek zvečer ob obravnavi novele zakona povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Janko Burger.

V primeru neizvedenega prehoda iz urada v agencijo bi namreč lahko nastopile okoliščine, v katerih v Sloveniji ne bi bilo organa, pristojnega za preprečevanje omejevanja konkurence, kar bi po mnenju vlade škodovalo slovenskemu gospodarstvu.

Novela zakona, ki jo je DZ sprejel soglasno z 51 glasovi za, vzpostavlja mehanizem, po katerem bo agencija v sodni register vpisana šele takrat, ko bodo ustanovljeni vsi njeni organi. Skladno z njo bo začetek delovanja agencije vezan na vpis v sodni register. Naloge vršilca dolžnosti direktorja agencije bo do imenovanja direktorja opravljal direktor urada.