c S

V predvolilnih programih tudi spremembe v pravosodju, Zalar proti ukinitvi trajnega sodniškega mandata

19.10.2011 08:23 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Stranke in liste v svojih predvolilnih programih razmišljajo tudi o spremembah na področju pravosodja, omenja se predvsem trajni sodniški mandat. Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar, ocenjuje, da so politične stranke začele "dobesedno tekmovati, katera bo prej spustila giljotino" na trajni sodniški mandat.

Ukinitev trajnega sodniškega mandata v delovnem načrtu za prihodnji mandat predvidevajo v SLS. Tudi Gregor Virant je pred današnjim srečanjem kandidatov njegove liste pojasnil, da bi uvedli poskusni mandat sodnikov. Če pa bi se v tem času izkazalo, da je sodnik sposoben, bi ga lahko imenovali s trajnim mandatom, napoveduje Virant.

Iz SDS so sporočili, da se v stranki zavzemajo za ukinitev trajnega mandata sodnikov.

Zalar pa je danes pred slovesnostjo ob 20. obletnici vrhovnega sodišča opozoril, da trajni mandat sodnike varuje predvsem pred politiki. Zalar sicer meni, da nikomur ni mogoče odrekati prizadevanja za večjo kakovost in hitrost odločanja pravosodja, vendar pot ni prava, če gremo v smeri odvzema trajnega mandata, je še ocenil.

Po Zalarjevih besedah je mnogo boljša možnost uvedbe obveznega praktičnega usposabljanje kandidatov za sodnike, tožilce, odvetnike in notarje, ki bi trajalo dve leti in bi se zaključilo s posebnim preizkusom znanja, tudi psihološkim testom.

Šele potem bi kandidat dobil licenco za odvetnika ali notarja oz. trajni mandat. Po Zalarjevih besedah je to sistem, ki ga pozna vrsta evropskih držav, hkrati pa bi omogočil, da bi ohranili trajni mandat kot jamstvo neodvisnosti sodnikov, predvsem od politike, je izpostavil.

Za ohranitev trajnega sodniškega mandata se je danes v govoru na slavnostni občni seji vrhovnega sodišča zavzel tudi predsednik tega sodišča Branko Masleša. Poudaril je, da je to ena najpomembnejših pridobitev v sodstvu. Po njegovem mnenju bi neodvisnost sodnika bila prazno načelo, če bi moral sodnik po izteku mandata na preizkušnjo v postopek ponovne izvolitve.