c S

Državni svet negativno o noveli o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije

12.10.2011 14:59 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Državni svetniki so s 23 glasovi za in dvema proti sprejeli negativno mnenje o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki predvideva spremembo v sestavi sveta Fiha. Po mnenju poslanca Zares Franca Jurija novela zagotavlja večjo transparentnost, po oceni svetnika Janeza Šuštaršiča pa pomeni "politično nasilje nad invalidi".

Novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije je v zakonodajni postopek vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Francom Jurijem. Ta je na današnji seji državnega sveta pojasnil, da spremembe med drugim temeljijo na dokumentih računskega sodišča in Komisije za preprečevanje korupcije, ki opozarjajo, da mehanizmi, s katerimi se upravlja denar Loterije Slovenije, omogočajo nekatera neskladja, kot sta denimo konflikt interesov in možnost koruptivnega ravnanja.

Predlog novele predvideva zmanjšanje števila članov sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) s 30 na 23. Kot je pojasnil Juri, bi 10 članov imenovale reprezentativne invalidske organizacije, 10 članov reprezentativne humanitarnih organizacije, tri člane pa bi imenovala vlada. Novela po njegovih besedah tudi opredeljuje, kdo je lahko član sveta, in zagotavlja namensko porabo morebitnega presežka sredstev fundacije.

Predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) Boris Šuštaršič je ugovarjal, da je bila novela zakona sestavljena brez dialoga z invalidskimi organizacijami. Kot je opozoril, je Slovenija ratificirala konvencijo o pravicah invalidov in se s tem zavezala, da sistemske zakonodaje ne bo spreminjala brez njihovega sodelovanja. Redke organizacije, ki so novelo podprle, po njegovih besedah predstavljajo skromno manjšino.

V predstavitvah novele je po njegovih besedah zaslediti veliko "pravičniškega besedičenja", ne pa tudi materialnih dokazov oz. analiz, povezanih s porabo sredstev fundacije. Meni tudi, da večje transparentnosti in preprečevanja kolizije interesov ne more preprečevati sama sestava sveta, sicer pa dokazov o morebitnem spornem ravnanju po besedah Šuštaršiča ni. Prav tako se ne strinja z določilom, da Fiho ne sme imeti finančnih presežkov.

V razpravi je državni svetnik Jernej Lampret opozoril, da z novelo očitno "nekdo želi večjo oblast" nad sredstvi fundacije. Tudi Alojz Kovšca je opozoril, da se država očitno rada pridruži področjem, kjer je kaj za razdeliti, ne pa tudi tam, kjer bi bilo treba kaj dodati. Oba sta napovedala, da novele ne nameravata podpreti.