c S

Zdravniška zbornica še brez epiloga glede pediatrinje Kaničeve

12.10.2011 09:38 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Zdravniška zbornica Slovenije v letu dni ni zaključila postopka odločanja o odvzemu licence, ki ga je zoper mariborsko pediatrinjo Zlatko Kanič sprožila septembra lani. Kot so za STA pojasnili v zbornici, bodo še ta mesec poklicali na pričanje starša Bora Nekrepa, ki sta pred tremi leti prvič javno opozorila na sporno ravnanje omenjene zdravnice.

Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 zaradi možganskega edema. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan kasneje premeščen v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl.

Njegova starša Matjaž in Tatjana Nekrep sta prepričana, da zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc, ki sta otroka obravnavala v UKC Maribor, nista ustrezno opravila svoje naloge, saj naj bi opustila vrsto nujnih ukrepov, ki bi mu lahko rešili življenje.

Zaradi tega primera, ki je močno odmeval v javnosti in opozoril na domnevno nedotakljivost slovenskih zdravnikov, zdravnikoma tudi sodijo na sodišču. Obtožnica Kaničevo in Pogorevca bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti, pri čemer jima grozi kazen od šestih mesecev do petih let zapora. Ta petek naj bi pričale še zadnje priče, sodbo pa se pričakuje 24. oktobra.

Zdravnika krivdo zanikata in trdita, da sta za fanta naredila vse, kar je bilo v njuni moči. Glavna obtožena Kaničeva je sicer priznala, da je pri otroku postavila napačno diagnozo, kar pa je strokovna napaka in ne umor iz malomarnosti.

Borova starša sta pričakovala, da bo še pred sodiščem zoper Kaničevo ukrepala Zdravniška zbornica Slovenije, kjer pa postopki trajajo zelo dolgo. Zaradi tega so Nekrepovi tudi vložili kazensko ovadbo zoper predsednico zbornice Gordano Živčec Kalan.

Kot so za STA ta teden pojasnili v zdravniški zbornici, so že zaključili stanovski postopek zoper zdravnico in ji izrekli javni opomin ter trimesečno obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje. Tega je Kaničeva tudi opravila.

Odločanje v upravnem postopku pa še ni zaključeno. Upravni postopek odločanja o odvzemu licence je bil uveden po opravljenem nadzoru upravne inšpekcije na predlog predsednice, saj je obstajal dvom v pravilnost postopkov zdravljenja. "Gre za izjemno zahteven primer, zato odločitev kljub pričakovanjem javnosti ne more biti sprejeta v naglici," pojasnjujejo v zbornici. "Upravni postopek aktivno poteka in bo, kot smo že večkrat poudarili, v celoti izveden zakonito."

Pojasnili so, da je morala predsednica, ki upravni postopek vodi, natančno preučiti celotno dokumentacijo, saj v stanovski postopek proti zdravnici, ki sta ga v letih 2008 in 2009 vodila odbor za strokovno-medicinska vprašanja in razsodišče, ni bila vključena. Potrebna je tudi nova ustna obravnava, na katero bosta kot priči v postopku še ta mesec povabljena tudi oba starša Bora Nekrepa.

Slednja sta avgusta na poziv Živčec Kalanove posredovala listine, za katere menita, da jih zbornica nima in bi bile pomembne za odločanje v konkretnem postopku. Prav tako je bil že izbran in določen medicinski izvedenec, ki sodeluje v postopku.