c S

Finska policija končala predkazenski postopek v zadevi Patria

11.10.2011 08:35 Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Predkazenski postopek v zadevi Patria na Finskem je končan, je za STA potrdil glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist. Kot je pojasnil, je danes podpisal končno poročilo, ki ga bodo s pripadajočo dokumentacijo zdaj poslali 17 osumljenim finskim državljanom. Ti imajo po njegovih besedah do konca leta čas, da nanj odgovorijo.

Na Finskem je v zadevi Patria skupno osumljenih 17 finskih državljanov, je povedal Björkqvist. Deset osumljencev je po njegovih besedah osumljenih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem podkupnin, šest jih je osumljenih industrijskega vohunjenja, še en finski državljan pa krivega pričanja v času preiskave. O imenih finski preiskovalec tudi danes ni govoril.

Kot je pojasnil, bodo poročilo zdaj poslali strankam v postopku, te pa imajo do konca leta, torej do 31. decembra čas, da podajo svoj odgovor nanj. Nato bodo dokumentacijo posredovali tožilstvu.

Kljub temu, da je predkazenski postopek uradno končan danes, je Björkqvist svoje poročilo že poslal slovenskemu tožilstvu. Njegov povzetek so v septembru objavili tudi v tedniku Mladina, kjer so zapisali, da je finska policija ugotovila utemeljen sum izplačila podkupnin slovenskim uradnikom.