c S

Ministrstvo za pravosodje naklonjeno manj strogemu členu glede "piratstva"

05.10.2011 08:08 Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Ministrstvo za pravosodje podpira dopolnilo k noveli kazenskega zakonika glede kršitve materialnih avtorskih pravic, je na parlamentarnem odboru za notranjo politiko pojasnil državni sekretar z omenjenega ministrstva Boštjan Škrlec. Če bo dopolnilo, ki ga je predlagal poslanec Anton Anderlič (LDS), sprejet, bo člen precej manj strog.

Sedaj predlagani člen, ki kriminalizira nalaganje datotek s spleta, je namreč sprožil precej negodovanja. Po predlaganem dopolnilu pa nalaganje ne bi bilo kaznivo, če bi šlo za osebno uporabo, torej v nekomercialne namene.

Kot je dejal Škrlec, glede na odzive, ki so jih zaznali v strokovni javnosti, menijo, da ni smiselno vztrajati pri tako strogi formulaciji. Pojasnil je, da sedanja ureditev tega področja ni sistemsko usklajena, ureditev tega pa je možna še na kakšen drugačen način, torej tudi z manj strogim členom.

O dopolnilu sicer danes niso odločali, saj so sejo zaradi poteka časa prekinili, nadaljevali pa jo bodo v sredo. Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje mora torej končati z drugo obravnavo omenjene novele, prav tako jih čaka še druga obravnava novele zakona o kazenskem postopku ter predloga zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in predloga zakona o izvajanju dejavnosti splošnega pomena.

Škrlec je sicer odboru ponovno na kratko predstavil novosti, ki jih prinaša novela kazenskega zakonika, po njegovih besedah enega najpomembnejših projektov pravosodnega ministrstva v tem mandatu. Poudaril je, da so dokument pripravljali tri leta ter so samo od tistih, ki kazenski zakonik uporabljajo v praksi, dobili 176 predlogov za spremembe.

Med novostmi je omenil ureditev obveznega psihiatričnega zdravljenja za manj prištevne in neprištevne storilce kaznivih dejanj. Novela preureja tudi kazniva dejanja s področja okolja, spolne nedotakljivosti in gospodarstva. Kot je dejal, je namen vseh sprememb učinkovitejši in hitrejši tek kazenskih postopkov, opozoril pa je tudi, da treba slovenski kazenski zakonik prilagoditi evropskemu pravnemu redu.

Predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk je v imenu Sodnega sveta izpostavila predvsem nov način določanja dnevnega zneska denarnih kazni na sodiščih. Kot je opozorila, iz prakse izhaja, da se v kazenskih postopkih denarna kazen veliko premalo izreka v primerjavi s pogojnimi obsodbami. Predlagana sprememba pa bi po mnenju Sodnega sveta podaljšala postopke in otežila njihovo izvajanje. Po njenih besedah bi namreč morali izvajati nove dokaze za ugotavljanje dohodkov obdolženih.

Pripombe je imela tudi državnozborska zakonodajno-pravna služba, opozorili pa so še, da bo ministrstvo kmalu moralo pripraviti tudi novelo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. Škerlec je odgovoril, da so spremembe tega zakona v pripravi, a bo to še nekaj časa trajalo.