c S

DZ sprejel poroštveno novelo za stabilnost evra

28.09.2011 07:15 Ljubljana, 27. septembra (STA) - DZ je danes z 49 glasovi za in štirimi proti sprejel novelo zakona o državnem poroštvu za zagotavljanje finančne stabilnosti v območju evra, ki predvideva krepitev začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF) in s tem povečanje slovenskega poroštva.

Novela v zakonsko podlago prenaša vsebino dogovora voditeljev članic območja evra z 21. julija, ko so med drugim potrdili 109 milijard evrov dodatne pomoči prezadolženi Grčiji iz javnih virov.

Novela predvideva krepitev mehanizma EFSF, ki bo imel po novem 779,8 milijarde evrov kapitala in za 440 milijard evrov efektivne zmožnosti posojil. Poroštvena obveznost Slovenije se tako s sedanjih 2,073 milijarde evrov povečuje na 3,664 milijarde evrov.

Kot je danes povedal minister za finance, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič, so se razmere na mednarodnih finančnih trgih v poletnih mesecih "dramatično poslabšale", zato je treba nujno doseči polno zmogljivost EFSF ter povečati njegovo fleksibilnost.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor pa je danes v DZ dejal, da je odločitev za podporo noveli za Slovenijo koristna. "Ko odločamo o mehanizmu, ne odločamo o Grčiji," je dejal in dodal, da s tem odločamo tudi o Sloveniji. Slovenija ima po besedah Pahorja interes, da obstane v območju evru, za to pa je pomemben sprejem novele.