c S

Germič: DZ bo do 20. oktobra delal normalno

29.09.2011 07:28 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Državni zbor bo do vključno 20. oktobra delal normalno in s polnimi pooblastili ter tako izpeljal še oktobrsko redno sejo, nato pa bo opravljal le še najnujnejše zadeve, je v izjavi za medije povedal njegov predsednik Ljubo Germič. O tem, katere so najnujnejše zadeve, pa bo potreben še dogovor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Germič je povedal, da natančnih pravil in določb glede tega, kako ravnati po razpustu državnega zbora, ni, zato se je o tem v ponedeljek posvetoval z ustavno-pravnimi strokovnjaki, danes pa še s podpredsedniki DZ in vodji poslanskih skupin.

Na podlagi teh posvetovanj je Germič povzel, da obstaja soglasje poslanskih skupin tako glede izvedbe redne oktobrske seje DZ, kot tudi glede tega, da DZ po razpustu obravnava le še najnujnejše zadeve. Da je tako prav, ocenjuje tudi Germič sam.

O tem, kaj so nujne zadeve, se morajo po besedah Germiča še dogovoriti. So pa na posvetu z ustavno-pravnimi strokovnjaki po Germičevih besedah bolj ali manj enotno ocenili, da bi bilo treba to, katere zadeve so nujne, opredeliti s poslovniško večino, to je dvema tretjinama navzočih poslancev.

Za zdaj tudi še ni natančnega dogovora o tem, kako bodo določili dnevni red oktobrske seje DZ oziroma ali bodo obravnavali samo zadeve, ki so tik pred zaključkom parlamentarnega postopka ali tudi tiste, ki so v začetni fazi.

Poudaril je še, da je današnji sestanek s podpredsedniki DZ in vodji poslanskih skupin prvi v predvideni vrsti srečanj v prihodnje, na katerih se bodo dogovorili o odprtih vprašanjih.

Predsednik republike Danilo Türk je namreč danes napovedal, da bo parlament razpustil 21. oktobra. Nato bo razpisal predčasne parlamentarne volitve, ki bodo 4. decembra. Kot je pojasnil, je pri odločitvi upošteval tudi potrebo po tem, da državni zbor v sedanjem sklicu zaključi svoje delo.